Aleš Náprstek: Rád nabízím ojedinělou kuchyň

Věkem je na kuchaře mladíček, ale co se musí nechat, vařit umí. Však se také na Sleťák chodí hlavně za jeho kuchyní. Tváří týdne je Aleš Náprstek (30).

Minulá Tvář týdne, řidička autobusu Mariya Kostyuková, nechala otázku pro vás na naši redakci. Mě napadá, jaká je vaše spojitost s kladenským hokejem, když máte hokejové příjmení…
Ale hokej jsem nehrál a ani nejsem s hokejovou rodinou Náprstků příbuzný (směje se). Moje sportovní kroky vedly v Kladně k baseballu. V něm jsem to jeden čas dotáhl až do reprezentace.

A další kroky vás dovedly k plotně. Kde jste se učil kuchařině?
V Praze, a taky jsem tam po vyučení hned zůstal. Pracoval jsem dlouho u cateringu, prošel i závodním stravováním. Zkušenosti jsem sbíral také v Hilgertově cihelně v centru Prahy.

To je pro kuchaře prestižní adresa. Co jste tam vařil?
Tam jsem dostal největší školu. Pracoval jsem neustále s čerstvými potravinami a zajímavými ingrediencemi. Cokoli se udělalo špatně, to se vyhodilo. Finální produkt musel být perfektní.

Kazil jste?
Ani ne. Spíše jsem svoje jídla dochucoval.

Měl jste prostor pro vlastní tvorbu, své nápady?
Tam základ jídelníčku vytvořil šéfkuchař a podle toho se jelo. Na vlastní nápady prostor nebyl. Z cihelny jsem zkusil ještě výzvu v restauraci jednoho chrtího závodiště, ale když tam za týden přišli dva lidé, přestalo mě to bavit. V tu dobu se otevíral Sleťák a já se díky tomu vrátil domů.

Na Sleťáku vaříte podle sebe. Jakou jste nastolil filozofii?
Chci, aby Kladno dostalo něco neobvyklého. Rád Kladnu nabízím zvláštní kuchyň. Na jídelním lístku nás pracovalo víc, ale z více než osmdesáti procent jsem ho sestavil podle svých představ.

Jaký je rozdíl mezi hostem v Kladně a hostem v Praze?
Když porovnám zhruba stejně finančně situované hosty, v Praze si návštěvu restaurace většina lidí vychutnává. Posedí, objednají si z jídelního lístku více položek, nezapomenou na dezert, kávičku. Kdežto v Kladně jsou lidé spíše uspěchanější, dají si jedno jídlo a jdou.

Co je vaší chloubou?
Například řepové placičky, nebo bylinkový knedlík ke krůtě s ratatoullie.

Vyřadil jste už nějaký pokrm, o kterém jste si myslel, že bude oblíbený, a on se přitom v Kladně nechytil?
Hodně jsem sázel na špenátový salát s rukolou. Kladno ho odmítlo…

Zato vaše poctivé polívky mají výtečnou pověst. Překvapilo vás to?
Nepřekvapilo, jsou opravdu dobré (směje se). Od základu až po dochucení jsou poctivé, bez přidaných umělotin. A to host pozná!

Sleťák začíná být známý i svými tematickými dny. Jak se osvědčily z pohledu kuchaře?
Lidi tohle přitahuje, protože je to zajímavé. Chtějí zkoušet něco zvláštního. Teď připravujeme Velikonoční víkend, od Zeleného čtvrtku až po velikonoční pondělí. Chci oslovit naší kuchyní co nejvíc lidí.

Sleťák čeká první letní sezona, první předpokládaný nápor cyklistů, návštěvníků koupaliště, bruslařů a dalších návštěvníků areálu Sletiště. Jste už nachystaní?
Chystáme úpravu jídelního lístku a v nabídce oddělíme restauraci od koupaliště. Pro koupaliště chystáme jinou nabídku než pro klasické hosty restaurace. Na letní sezonu se moc těšíme. 

Příští Tváří týdne je Josef Drahota, šéf a mecenáš kladenského fotbalu. Co byste se od něj chtěl dozvědět?
Otázku nechám na vás. Ve fotbale se příliš nevyznám…

Jan Murárik

naprstekkladno

Kladno chodí za Náprstkovou poctivou kuchyní


Počasí Kladno

Předpověď počasí