Milan Fortuník: Tajemství výher? Myslíme jako soupeř…

Volejbalový mág Milan Fortuník (51) vede jako trenér extraligový tým Kladna druhou sezonu. V té předešlé šokovalo jeho mužstvo skvělou hrou ve čtvrtfinále. V současné sezoně zase šokuje. Tentokrát suverénními výhrami nad těžkými soupeři i prvním místem tabulky.

První místo Kladna je zázrak, nebo očekávaná událost?
Nechtěl bych, aby to by zázrak, protože za prvním místem, nebo lépe řečeno za tím, že se nám takhle daří, je poctivá práce všech členů našeho realizačního týmu. Možná to tak pro někoho nevypadá, ale té práce u týmu je hodně, a kdyby výsledkem naší práce měl být jen zázrak, tak to by pro mě bylo zklamáním. Ale také si nemyslím, že budeme extralize dominovat po celou dobu základní části. 

Co by vás mohlo zastavit?
Ostatní týmy (směje se). Jednak jsou některé dost silné, jednak nebyly třeba v době, kdy jsme je poráželi, v optimální formě či herním rozpoložení. A také mají vyšší rozpočet než my, takže si můžou více dovolit. V sezoně jsme byli svědky spousty překvapivých výsledků na úkor favoritů, takže jistě dojde v tomhle směru i na nás. A to nás nepovažuju za favority.

Porážka vás srazí?
Věřím, že ne. Už nejsme tým vyplašených hráčů, ale dokážeme se sebrat a zase budeme vyhrávat. Jedna nebo dvě prohry, které jistě přijdou, nás nerozloží. 

Na jakém místě jste v létě viděl svůj tým v rozehrané sezoně?
Myslel jsem na páté místo. Za silnou čtyřkou z konce minulé sezony, Libercem, Brnem, Českými Budějovicemi a Karlovarskem. O to páté až šesté místo jsem předpokládal, že bychom bojovali s naším dnešním soupeřem Příbramí, která slušně posílila. 

Tři favority jste porazili. Jste skutečně tak silní?
Jsme silní, i když máme spoustu slabin (usmívá se). Ty se před soupeři snažíme skrývat tak, že se na ně s asistentem Petrem Klárem velmi pečlivě připravujeme. Příprava tkví hlavně v tom, jak soupeř asi bude chtít těch našich slabin využívat. Vlastně v tu chvíli přemýšlíme, jak na Kladno vyzrát. A zatím to funguje. Například naposledy v Ostravě jsme věděli, a on to také veřejně říkal, že znalosti hry Kladna přenese do zápasu naše bývalé libero Honza Václavík, současný asistent trenéra ostravského mužstva. A přesně jsme v utkání jeho taktiku četli… Naši hráči tím soupeře překvapují. Jak jsem ale řekl, jistě přijde soupeř, který přesto naše slabiny ve svůj prospěch využije. 

Jak vás teď vnímá extraliga? Vzpomínám si na dobu, kdy jste jim před sezonou byli téměř pro „smích“…
Nedokážu říct, jak nás ostatní vnímají, oni se s námi teď moc nebaví… My jsme před sezonou přišli s hodně drzým sloganem „My jsme volejbal“. Mimo jiné to je myšlené i jako náborové heslo pro mládež. No, a část extraligy se asi naštvala (směje se). 

Začnou se s vámi bavit, až prohrajete?
To je možný…

Co by se muselo stát, aby vás celá extraliga začala brát vážně?
Já bych ani neřekl, že nás neberou vážně. Jenom pořád je náš výčet slabin docela dlouhý, tak asi proto to není tak, jak myslíte, že by nás měli respektovat.

Jednou z viditelných slabin je početně slabá lavička náhradníků. Sedí na ní dva studenti, náhradní nahrávač a Borek Fokt, který na ní zatím ve skutečnosti nesedí. Dá se s šesti hráči v extralize uspět?
Ano, v tomhle počtu nás musí zákonitě potkat výsledková krize, ať z důvodů nemocí, zranění, chvilkového propadu formy jednotlivců. Zažil jsem sezony, ve kterých nějaké mužstvo celkově uspělo i se šesti hráči. Například v sedmdesátých letech Odolena Voda kolem Míry Nekoly, bývalého kladenského trenéra, vyhrála titul. Jako hráč jsem s Odolkou získal titul v době, kdy nás v týmu nebylo o moc víc. Jenom si to musí na hřišti sednout. Já bych rád měl víc kvalitních hráčů, měli bychom víc tréninkových variant, ale musím to teď brát tak, jak to je. Nemáme na to finance a ani jsem nenašel vhodné typy hráčů. Naši náhradníci vytvářejí dobré tréninkové podmínky, a proto tady jsou.

Na trhu nejsou hráči?
Jsou, ale já třeba v poslední době neviděl mladého kluka, který by chtěl hrát za Kladno, byl šikovný a nám stál za to, abychom ho vyplatili. To platí i o zahraničních akvizicích, i když tam pátráme dál. 

To je další ze zázraku v kladenském podání. Vy tu extraligu hrajete za zhruba třetinu rozpočtu velkých favoritů…
Nevím, jaké rozpočty mají favorité, ale domnívám se, že to bude třeba něco kolem dvanácti až patnácti milionů korun na sezonu. Aspoň se to říká. My hrajeme mezi pěti a šesti miliony. Zastávám názor, že se hráči v českém volejbalu nemají přeplácet. Je pro mě neuvěřitelné, když slyším, že prý někdo dostal odměnu sto tisíc korun. Podle mého názoru není nutné lidi ve volejbale přeplácet. 

Jaká odměna pro hráče v české extralize je podle vás rozumná?
Máme hráče, kteří berou pět tisíc měsíčně, jsou tu hráči ze základní sestavy s odměnami od patnácti do dvaceti tisíc korun měsíčně a pak ti, kteří mají zhruba pětatřicet tisíc korun. Ale byli jsme v kontaktu s hráči, kteří požadovali odměny od padesáti tisíc korun výš. Třeba to v jiných klubech dostávají, to nevím. 

Čím to, že do Kladna i za tyhle peníze chodí dobří zahraniční hráči?
Je to výsledek pečlivého výběru Petra Klára. Jednak nechceme vzít do týmu někoho, aniž bychom se s ním setkali osobně, a s nikým se o hráče nepřeplácíme. Vsadili jsme převážně na hráče, kteří delší dobu hledali angažmá. I když si jistě představují vyšší příjem, zůstali z různých důvodů volní. 

Ale to by také mohli jen tak za Kladno odehrát sezonu, bez zájmu, a zmizet…
Máme kliku, že jsme vybrali charakterově dobré lidi. My jim zdůrazňujeme, že je o ně dobře postaráno. Platíme za ně byty, chováme se k nim férově, a vzhledem k poměru výdajů na život u nás a například v Belgii, se jim stává, že ještě ze svých příjmů v Kladně na rozdíl od té Belgie něco ušetří. 

Dnešní duel s Příbramí jste zakomponovali do projektu Movemberu, charity na podporu výzkumu a léčby rakoviny prostaty. Proč jste se do téhle akce už podruhé zapojili?
Rádi podobným charitativním akcím přispějeme a tahle se dá navíc spojit s pěknými speciálními dresy, které opět budeme po zápase dražit. Věřím, že v hledišti zůstane hodně lidí a do dražby se zapojí. 

Kdybyste trénoval jiný extraligový tým, co byste si vzal z kladenského stylu?
Budu parafrázovat slova Honzy Václavíka, který řekl, že je překvapený, jakou sílu ukazuje kladenský tým na hřišti. Vztahy v týmu nemusí být vždycky ideální, ale přijde zápas a z celého Kladna je cítit, že nechce prohrát!

Koho pro nás vyberete za příští Tvář týdne?
Zeptám se Jakuba Knězů, provozovatele soukromé pekárny, kavárny a zaměstnavatele hendikepovaných lidí, jak přišel na nápad dělat pekařinu, s těmito lidmi a v čem jsou jiní než běžná pekárna?

Jan Murárik

fortunikmilan

Milan Fortuník zbláznil volejbalem nejen své svěřence, ale i kladenské fanoušky. Na volejbal se v Kladně chodí ve velkém


Počasí Kladno

Předpověď počasí