Ronald Pospíšil: V Kladně jsme zkrátili čekání na operaci

Říkají o něm, že má zlaté ruce a za jeho týmem se sjíždějí pacienti z celé republiky. Sám pak přednáší studentům nejen v Čechách, ale i v zahraničí. Tváří týdne je primář kladenské nemocnice Ronald Pospíšil (52). 

Jaké je oddělení kladenské chirurgie současnosti?
Za šest let, co v kladenské nemocnici působím, se nám podařilo chirurgii posunout kupředu. Patříme mezi špičková česká zařízení. Děláme chirurgii v celém rozsahu, což předtím v Kladně nebylo. A není to jen moje zásluha, ale celého týmu spolupracovníků. 

Troufáte si skutečně na všechno z chirurgie?
Neprovádíme pouze resekci jater. Troufli bychom si na ni, ale je to problematika, která vyžaduje velmi specifické zázemí, které v současné době přesahuje možnosti nemocnice. Pacientům, kteří takový zásah potřebují, jsme schopni zajistit kvalitní pracoviště jinde, nejčastěji spolupracujeme s IKEMem nebo s Vojenskou nemocnicí.

I když děláte celistvou chirurgii, na co jste specialisté?
Umíme kromě jiného špičkově plicní chirurgii.

Která onkologická onemocnění jsou z hlediska chirurga nejhorší?
Nejhorší je onkologické onemocnění slinivky břišní a jícnu. I když se odoperují radikálně a pacienti jsou následnou péčí zajištěni, tak delší doba života je poté vzácná. Například pacienti s onemocněním jícnu přicházejí pozdě. Je zázrak, když je nádor jícnu diagnostikován v raném stadiu. Šíří se totiž velmi rychle. A slinivka je něco podobného. 

Když budu u slinivky dodržovat prevenci, nepít v nadměrném množství alkohol a nekonzumovat stravu, která ji může zbytečně zatěžovat, jak se preventivně můžu vyvarovat nádorovému onemocnění jícnu?
U jícnu samozřejmě nekouřit a nepožívat horké tekutiny i tvrdý alkohol. 

Horký grog, který v mrazech zahřeje, ničí jícen?
Musí mít přiměřenou teplotu. Nesmíte ho pít vařící. Samozřejmě, k onemocnění jícnu přispívá mnoho dalších faktorů. Tohle jsou jen příklady. Proč nádor vzniká, na to existuje spousta teorií. Kdo to určí přesně, ten dostane Nobelovu cenu. 

Které chirurgické zákroky v současné době provádíte nejčastěji?
V období před vánočními svátky a před letními prázdninami se pravidelně nejvíce objevují onemocnění tlustého střeva, žaludku a plic. Vysvětluji si to tak, že se lidé v tomto období nechávají nejčastěji důkladně vyšetřit. 

Jaký největší úspěch kladenská chirurgie zaznamenala v nedávné době?
V Kladně jsme poprvé provedli laparoskopickou resekci slinivky břišní. Je to další posun našeho pracoviště. Pacient měl jen několik malých ranek v dutině břišní a už je na tom dobře. Bohužel, ne každé onemocnění je v chirurgii pro miniinvazivní zákrok vhodné. 

Jakou další metu má kladenská chirurgie před sebou?
Chtěl bych provádět miniinvazivní plicní resekce. Zatím v tomto narážíme na ekonomický problém. Věřím, že tenhle zákrok jednou také provedeme. 

Možná jednou najde zřizovatel nemocnice, Středočeský kraj, na tyto zákroky peníze. Zatím na kraji řeší změny ve vedení jak nemocnice, tak dozorčí rady. Co od nových jmen očekáváte? 
Těžko něco očekávat dopředu, když nevím, s jakou koncepcí nové vedení přijde. Tahle nemocnice má veliký potenciál jak svojí velikostí, tak vybavením i obrovskou spádovostí. Operujeme pacienty napříč republikou. Za chirurgii bych chtěl zachovat kvalitu zákroků i akreditaci onkologické chirurgie. Pacienti díky tomu nemusejí čekat na operaci měsíce, čekací doba se jim výrazně zkrátila. 

V poslední době se často hovoří o vytíženosti lékařského personálu. U jakého koníčku si nejlépe odpočinete?
Jsem fanda modelové železnice a doma ve sklepě se tomuto koníčku věnuji už velmi dlouho. Když počasí i čas dovolí, jedu z Kladna domů do Prahy vlakem. 

Koho nám vyberete za příští Tvář týdne?
Vybral jsem kolegu, cévního chirurga Miroslava Dvořáčka. Zeptejte se ho na koncepci cévní chirurgie, co si představuje a co chce v tomto směru dělat? Co vím, tak má od doby, kdy k nám letos na jaře nastoupil, za sebou několik raritních zákroků. 

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí