Jaroslav Huml: Po výbuchu mám stále v zemi díru

Kladenský podnikatel loni v listopadu doplatil na údajný výbuch plynu u sousedů. Jeho dům, kde od dětství vyrůstal a poté v něm podnikal, museli strhnout. Šetření policie stále není u konce, stejně tak vypořádání s pojišťovnou. Tváří týdne je opravář šicích strojů Jaroslav Huml. 

Když jsme s vámi mluvili krátce po události, řekl jste, že na tom samém místě co nejdřív začnete stavět. Už jste nachystaný začít letos na jaře?
Kdepak. Od té doby jsem vinou České pojišťovny v potížích. Stále mám v zemi díru. Ta škoda je obrovská a pojišťovna v té události hledá možnosti, aby mohla vyplatit dle mého názoru minimální částku. Odmítají se postavit k celé škodě, byť ve smlouvě stojí, stručně řečeno, že by to tak mělo být. Naše rodina si musela kvůli tomu vzít právníka, který nás už stál hromadu peněz. Pojišťovna s námi neuvěřitelně zametá. Svým způsobem nás nutí, abychom událost s nimi řešili u soudu. 

Už vám nabídli nějakou částku k vyplacení?
Nabídli pouhých milion čtyři sta tisíc korun. Nezdůvodnili nám, jak na tuto částku přišli. Přitom škoda na domě je zhruba pět milionů, plus půl milionu za bourací a odklízecí práce. Těch pět set tisíc snad pojišťovna uhradí, protože firma, která dům bourala, to dělala s vědomím pojišťovny. A firma se také mě ptá, kdy peníze dostane. Pojišťovna navíc po nás chce, abychom podepsali papír, že víc, než co nabízí, nebudeme požadovat. Zametají s námi úplně hrozně. Nabyl jsem dojmu, že některé instituce na obyčejného člověka kašlou. Spoléhají na to, že jste v nouzi a vezmete rád hned, co vám nabízejí. To, jestli jste zaplatil včas, to kontrolují pečlivě, ale aby ony včas vyplatily své závazky, to najednou může trvat nekonečně dlouho. Naštěstí máme kde složit hlavu.

Jak vysoké odškodnění si představujete vy?
Vypočítali jsme, že bychom měli dostat zhruba pět milionů osm set tisíc korun. Částka odpovídá době, kdy se událost stala a pojišťovna by ji měla uhradit. Bohužel, po vynesení věcí z domu jsem některé historické stroje dosud nenašel… A s proplacením těchto věcí moc nepočítám. 

Jste ve spojení se sousední rodinou, z jejichž domu „výbuch“ vzešel?
Nejsme. Nevím, jak jsou na tom oni. Držím jim palce. 

Co se na vašem pozemku dělo do této doby od stržení domu?
Nic. Statik po stržení domu a odklizení suti nařídil základy a sklep zakrýt. Nic jiného se tam dělat zatím nedalo. 

V podnikání, opravách šicích strojů, pokračujete?
Zakázky vyřizuju v Ukrajinské ulici vedle restaurace Horník. A u tchána mám k dispozici docela pěknou dílničku. Do konce letošního roku bych si chtěl otevřít dílnu u rozdělovského kostela. 

Vyberete příští Tvář týdne?
Nechám výběr na vás. 

Jan Murárik

humldelnici

Dělníci museli obě postižená místa vyklidit

humldum

Dům zachránit nešlo

humljaroslav

Jaroslav Huml podnikání ani po tragédii nevzdává

humlnektere

Některé stroje se měly při vyklízení ztratit

humlvsoucasne

V současné době jsou základy pod plachtou


Počasí Kladno

Předpověď počasí