David Fechtner: Dámy, svaly jako já mít nebudete!

V současné době je nejlepším kulturistou Kladenska. Ke špičce patří i v celostátním měřítku. K tomu v Kladně provozuje úspěšné fitness a studuje vysokou školu Palestru. Tváří týdne je David Fechtner (23). 

Který obor studujete?
Bakalářský a jmenuje se Výživové poradenství a sportovní diagnostika. Na to navazuje magisterský obor Welness specialista, což je hlavně o managementu a marketingu fitness a wellness.

Co vám obory v podnikání přinesou, když fitness můžete vést i bez nich?
Na Palestru jsem přešel z oboru Tělesné výchovy a sportu na Karlově univerzity, kde jsem měl za sebou dva roky. Nechci se prostě vysokoškolského titulu vzdát (usmívá se). Chci se odlišit od spousty trenérů či provozovatelů fitness center nejvyšším odborným vzděláním. Baví mě posouvat se dál. 

Málokterý student ve vašem věku spoluvlastní tak skvěle vybavené fitness, jaké provozujete v obchodním centru Oaza. Proč jste do takového podnikání šel?
Jednak se v Kladně naskytla příležitost a jednak fitness i wellness jsou čím dál populárnější. Vedle různých moderních směrů výživy a cvičení se do módy vrací i klasická posilovna, i když v trochu jiném duchu, než tomu bývalo. Můžu si ve svém prostředí postavit moderní cvičení pro veřejnost dle svých představ. A podle návštěvnosti i ohlasů má náš směr úspěch. Zákazníkům totiž nabízíme něco navíc.

Vedle podnikání a vzdělávání se závodíte v klasické kulturistice. V Kladně jste v současné době v tomto směru jediný závodník. Máte čas na kvalitní přípravu před závody?
Moc ho, pravda, není. Na konci loňského roku jsem téměř necvičil i kvůli chřipkové epidemii. Ale většinou si čas na přípravu udělám. Loni jsem měl za cíl uspět v juniorské kategorii, kam v kulturistice věkem patřím, na závodech Ben Weider Diamond Cupu ve Finsku a na prestižních závodech pražské EVLS.  Na EVLS jsem skončil pátý, ve Finsku čtvrtý a byl jsem spokojený. I v tom směru, že mně oba závody ukázaly, v čem se musím zlepšit. 

Kolik času přípravou na velké závody v posilovně strávíte?
Třicet hodin týdně měsíc před vystoupením na závodech. V současné době se nacházím ve fázi nabírání svalových objemů a na to potřebuji čtyři až pět dní v týdnu strávit v posilovně v průměru hodinu a půl. Na závody se letos chystám asi až někdy po prázdninách. Zatím závodní cíl nemám. Nejbližší je přibrat ze sto pěti kilogramů na sto patnáct (usmívá se).

Když zůstaneme na úrovni rekreačního zákazníka, který k vám zavítá. Máte podle jejich počtu pocit, že v Kladně je hlad po cvičení?
Je, protože našich zákazníků stále přibývá. Lidem se u nás líbí podle mého názoru i proto, že nejsou odkázáni pouze na činky a stroje, ale mají mnoho dalších možností, jak se hýbat.  

Jakou největší hloupost o cvičení ve fitness jste kdy slyšel?
Slýchávám ji od žen začátečnic: „Tohle já cvičit nebudu. Nechci, aby mně narostly svaly jako máte vy.“ Milé dámy, zaručuji vám, že se vám to nikdy nestane (směje se).

Jan Murárik

fechtnerdavid

David je na Kladensku jedním z nejlepších fitness trenérů

fechtnervitejte

Vítejte v Dream Body Fitness

fechtnervzavodni

Fechtner v závodní formě


Počasí Kladno

Předpověď počasí