Kladno hází za 7 dní. Ředitel mítinku má bezesné noci i nabitou listinu

Za týden v pravé poledne startuje na kladenském Sletišti další ročník atletického podniku Kladno hází a Kladenské memoriály. Ředitel mítinku Jakub Kubálek v rozhovoru pro Vaše Kladno popisuje plnění startovní listiny a vyzdvihuje filozofii akce.

Jaká je hlavní filozofie mítinku Kladno hází a Kladenské memoriály?
Sice jsme mezinárodní mítink, ale primárně ho děláme pro naše sportovce i diváky, zvláště pro děti. Ty chceme prostřednictvím mítinku přivést k atletice a sportování. Pro atlety z domácího klubu A.C. TEPO mítinkem zároveň otevíráme možnost závodit se silnou konkurencí.

Má startovní listina v téhle koronavirem zasažené době dramatický vývoj, nebo ji skládáte v naprostém klidu?
Kdybych měl vyprávět, jak se rodí, jak z toho nespím, tak toho bude na knížku (usmívá se). Je zcela běžné, že pozvanému atletovi koupíte letenku a třeba za dva dny se dozvíme, že let je zrušen. Už se raději ani neraduji, že někoho zajímavého máme na listině, protože za chvíli to může být jinak… Pokud vše klapne, jak se jeví nyní, tak startovní listinu máme velmi dobře naplněnou.

Z června jste mítink přesunuli na září. Musíte ohledně jmen bojovat s konkurenčními mítinky?
Bohužel, musíme. Půl roku se pořádná atletika nikde nekonala, a když se podmínky pro závodění alespoň trochu uvolnily, tak se s mítinky po celém světě roztrhl pytel.

Na co v konkurenčním boji kvalitní atlety do Kladna lákáte?
Na ojedinělou atmosféru kladenského mítinku. Hodně atletů při odjezdu říká, že by se na Sletiště rádi vrátili.

Můžete nastínit, které disciplíny máte zatím nejpočetněji nebo nejkvalitněji obsazené?
Takzvaně v kategorii jistých startů jsou nejvíce obsazené disciplíny. Ve špičkové kvalitě se představí závod na čtyři sta metrů mužů s naším Matějem Krskem v čele, oštěp žen s Bárou Špotákovou, koule mužů s Tomášem Staňkem, co do počtu zájemců o start vede běh na patnáct set metrů mužů. Co se češkých špiček v různých disciplínách týče, tak kladenský mítink by se s nadsázkou mohl zároveň brát jako mistrovství republiky (směje se). Jsme rádi, že Česká televize bude přítomná. Přenos zvyšuje prestiž mítinku v očích celého atletického světa.

Zmínil jste, že chcete především děti prostřednictvím kvalitní atletiky přitáhnout k tomuto sportu. Povede se vám je ve středu odpoledne dostat na Sletiště?
Jsme domluveni s kladenskými základními školami, že se s dětmi přijdou podívat. Počítáme s bohatým doprovodným programem i pro rodiče s potomky.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí