Férová snídaně poprvé v Kladně: náměstí Jana Masaryka ožije sousedským piknikem

Připravit něco drobného na zub z lokálních nebo fairtradových potravin a posnídat společně se sousedy. To je smysl celostátního happeningu Férová snídaně NaZemi, který v sobotu 13. května zásluhou spolků Budka Kladno a Halda zavítá i do Kladna.

Piknikový happening na podporu fairtradových a lokálních pěstitelů se uskuteční od 9.30 hodin na náměstí Jana Masaryka (v případě deště v loubí u vinotéky Pod Věžákem, Vítězná 2958). Kladno se tak přidá k více než stovce míst, kde se ve stejný čas sejdou tisíce lidí, aby vyjádřily svůj zájem o pěstitele a pěstitelky, jejichž plodiny se dostávají na náš stůl. Férová snídaně se v Česku koná již posedmé, vždy na Světový den pro fair trade, který se slaví každoročně druhou květnovou sobotu. 

„Beru to jako příležitost nejen podpořit místní a fairtradové pěstitele, ale i setkat se, poznat nové sousedy a trochu obohatit život v sídlišti. Připravený je i drobný program pro děti nebo povídání o výrobě marmelád,“ říká Tereza Wyderka z Lesní mateřské školy Budka Kladno, jež akci pomáhá organizovat.

Princip snídaně je jednoduchý. Účastníci si přinesou vlastní dobroty z lokálních nebo fairtrade surovin. Společným piknikem na veřejném místě tak vyjádří podporu nejen místním pěstitelům a pěstitelkám, ale i producentům a producentkám ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky zapojených do systému fair trade. 

„Férová snídaně začínala v roce 2011 se 41 zapojenými městy, loni už snídalo přes 6 500 lidí na 161 místech republiky. Máme radost, že odpovědnou spotřebou žije stále více lidí a že se chtějí do Férové snídaně zapojit,“ uvedla Gabriela Štěpánková z nevládní organizace NaZemi, která akci koordinuje. 

- red -


Počasí Kladno

Předpověď počasí