Prvňáčky budou v knihovně pasovat na čtenáře

V Městské knihovně Kladno proběhne od 29. května do 9. června již 10. ročník oblíbené akce „Pasování prvňáků na čtenáře“. Letos se do projektu přihlásilo 29 tříd z 15 základních škol v Kladně a blízkém okolí – celkem 686 prvňáčků.

Prvňáci v průběhu roku navštíví knihovnu, představí se sově Rozárce, která je pak doprovází až k samotnému pasování na čtenáře. Děti přijdou obvykle po prvním pololetí školního roku proto, aby knihovnicím předvedly, co se ve škole dosud naučily. Společně si přečtou pohádku, vypočítají příklady a také představí knihy z edice První čtení. Když žáci úspěšně zvládnou výuku první třídy ZŠ, v knihovně prokáží své vědomosti, schopnosti a dovednosti, jsou při druhé návštěvě slavnostně pasováni na „rytíře Řádu čtenářského“.

Hlavním posláním projektu je posílení informační gramotnosti a představení knihovny jako celoživotního průvodce v procesu vzdělávání člověka. Knihovny a školy tradičně spolupracují - podporují čtenářství a mediální kompetenci, díky tomu zlepšují práci žáků ve všech oblastech (např. v jazycích, matematice a přírodních vědách atd.).  

Bližší informace podá koordinátorka projektu a vedoucí Oddělení pro děti E. Hantáková, tel. 312 258 913, http://knihovnakladno.rajce.idnes.cz

- red -

pasovaniharmo


Počasí Kladno

Předpověď počasí