Výstava Tvář průmyslové doby POLDI – Lidé a jejich továrna

Z Národního technického muzea v Praze se do Hornického skanzenu Mayrau ve Vinařicích přestěhovala výstava fotografií s názvem Tvář průmyslové doby POLDI – Lidé a jejich továrna. Výstava, která potrvá do 26. 8., představuje výběr z fotografických archivů Poldiny huti v Kladně. Ilustruje stoletou historii významného průmyslového podniku a industriální doby a zároveň společenské uplatnění klasické černobílé fotografie ve stejném období.

Fotografické archivy Poldiny huti obsahují přibližně 10 000 negativů, většinou skleněných desek, později negativů na plastové podložce. Fotografie dokumentují všechny aspekty rozvoje a činnosti podniku – záběry provozů a výrobků včetně rozsáhlé technické dokumentace, zahraničních zastoupení a skladů, ukazují i společenské zákulisí výroby a fotografické portréty zaměstnanců. Za pozornost stojí i svébytný fotografický pohled a estetická kvalita některých fotografií.

Výstava je příležitostí nahlédnout do unikátního obrazového svědectví archivů Poldiny huti, které má v tomto rozsahu nejen vysokou dokumentární hodnotu z hlediska historie průmyslové výroby a společenských změn, ale ukazuje i možnosti, jaké nám dnes dává odborná kurátorská a restaurátorská práce s archivem historického fotografického materiálu.

U příležitosti výstavy se uskuteční komentované procházky Vojtěšskou hutí s Tomášem Voldrábem. Přijít můžete 26. května nebo 16. června od 10.00 hod. k bývalé vrátnici č. 4 KH v Divadelní ulici. Prohlídky jsou jako doprovodný program k výstavě zdarma.

- red -


Počasí Kladno

Předpověď počasí