Štěpán Rájek: Chtěl bych zažít atmosféru zápasů jako můj děda

Seriál: Kladenští atleti z hokejového prostředí. Hokejový obránce a atlet koulař Štěpán Rájek (14) je vnukem legendárního kladenského útočníka Zdeňka Müllera. V jeho genech jistě i proto koluje láska k hokeji a ke sportu vůbec.

Kterému sportu se věnuješ déle? Vrhu koulí nebo hokeji?
Hokej hraju jedenáct roků. Atletice se věnuji čtyři roky. Ta byla součástí náplně sportovní třídy. Vyhovuje mi jiný pohyb, než znám z hokeje.

Pomáhá ti v hokeji vrh koulí?
Spíše na sobě cítím, že je to zatím naopak. V atletice neposilujeme tolik, jako poslední sezonu v hokeji. Udivilo mě, jak moc jsem se díky tomu v kouli zlepšil (usmívá se). Atletika mně dává pro hokej lepší ohebnost těla. Hraju v obraně a útočníci už poznávají, že to se mnou nebudou mít jednoduché.

Tvůj děda hrával v útoku. Nechtěl, abys šel v jeho šlépějích?
Do ničeho mě netlačil. Viděl, že mě od malička hokej hodně baví, tak nechal volbu na mně.

Vybojoval jsi více medailí v hokeji nebo v atletice?
V atletice je sbírám právě díky tomu zesílení až poslední rok. V hokeji jsme jich s týmem vybojovali mnohem víc, i když těch prvních míst mezi všemi moc není…

Stanovil sis ve sportu cíle?
Bylo by fajn, kdybych v kouli dokázal hodit čtrnáct metrů. Na vyšší cíle v kouli mi ještě chybí lepší technika hodu. V hokeji bych chtěl dojít do reprezentace a u profesionálního hokeje zůstat co nejdéle. Zažít skvělou atmosféru zápasů jako zažíval děda.

A tvůj životní cíl?
Vystudovat vysokou školu.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí