Chaloupka snižuje kapacitu zahrádky a chystá grilování

Zítra se otevřou zahrádky hostinců. Namátkou jsme navštívili tu v restauraci Chaloupka, abychom se podívali, jak přežila téměř dva měsíce od vládního omezení restauračního provozu. Její provozovatel Petr Dolejš, podobně jako desítky dalších v Kladně, tuhle „dobu temna“ přežil.

Lížete si od uzavření rány z ekonomických ztrát, nebo přežíváte pandemii bez ohrožení živobytí?
Asi patřím k těm, kteří zatím přežívají bez toho ohrožení. Sice by nešlo táhnout hospodu donekonečna, ale omezení se začínají uvolňovat a já věřím, že brzy pojedeme téměř v normálu. Mám tu výhodu, že jsem zaměstnaný na učilišti ve Vrapicích a tam vaříme pro seniory. Takže jsem nezažil měsíc bez výplaty. Chaloupku mám jako vedlejší činnost, svou zábavu.

O jaké akce jste od poloviny března, kdy se restaurace uzavřely, přišel?
Lidi si zvykli na naše grilovací akce, jednou týdně na živou hudbu. Večery v Chaloupce byly navštěvované. Nekonal se tradiční Zelený čtvrtek. Ten je každý rok na kšeft vynikající. Zítra se s otevřením zahrádek život do Chaloupky pomalu vrátí. V posledních dnech jste před naší hospodou mohli vidět přicházet spousty lidí pro pivo z takzvaného okénka. Je znát, že se nemohou dočkat, až si k pivu alespoň na zahrádce sednou. Uzavření hospody jsme využili k jejímu vylepšení, zvelebení. Postavili jsme například novou pergolu, která hosty ochrání při nepřízni počasí.

Budete čepovat pivo do kelímků nebo do skla?
Nevím ještě úplně přesně, co mohu. Ale protože se mi dovnitř nevejde myčka na nádobí, začnu čepovat do kelímků. Hygienu máme stoprocentně zajištěnou. Po každém hostu samozřejmě místo vydezinfikuji. Kapacitu zahrádky ale kvůli opatřením snížím zhruba o polovinu.

Už si štamgasti zamluvili stůl?
Zatím ne, ale čekám je až koncem týdne. Teď přeci jen má být několik dnů velká zima. Na víkend však chystám grilování.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí