František Hondl: Veřejnost by měla ke zvěřině být vstřícnější

Podnikají kolem Kladna a jsou úspěšní. Jedním z nich je František Hondl, vášnivý nimrod i znalec „divočiny“ v konzumní podobě. Zvěřinu loví i zpracovává ve svých rajónech křivoklátských lesů. S manželkou (na snímku) si v těchto dnech doma v Hostouni otevřeli nejen chladírnu a bourárnu, ale také prodejnu, ve které se milovníci zvěřiny cítí jako v ráji.

Co vás vedlo k nápadu otevřít si doma v Hostouni rodinnou prodejnu se zvěřinou a lesními produkty?
Osvěta zvěřiny jako potraviny. Myslíme si, že by veřejnost měla ke zvěřinovému masu přistupovat mnohem vstřícněji, než se mnohdy děje. Standardní hláška „zvěřina - to se musí umět udělat“ mi přijde ke zvěřině nefér, její úprava je velice jednoduchá a výsledek je pak výborný kulinářský zážitek. U nás v prodejně chceme nabídnout osobnější přístup malozpracovatele přímo k zákazníkovi a v tom případě zkrátit cestu masa z lesa na pult a samozřejmě vylepšit cenu.

Jakou cestou vaše zvěřina prochází, než se dostane k zákazníkovi?
Výkupní místo máme v křivoklátských lesích. Odtud zvěřinu na prodejnu dodáváme. Po ulovení dochází k transportu zvěřiny do chladícího zařízení. Zde ji důkladně prohlédneme a řádně zachladíme, následně pak proběhne transport k nám na zpracovnu a zde projde znovu veterinární kontrolou. Po odsouhlasení veterinářem o naprosté zdravotní nezávadnosti, začínáme kusy zpracovávat. A pak hned za čerstva nabídneme klientovi. Za kvalitu s manželkou ručíme osobně. Aktuálně ročně vykoupíme 30 tun zvěřiny.

Na Křivoklátě je tak bohatý výběr zvěřiny, že dokážete uspokojit široké spektrum zákazníků?
Naprosto dostačující výběr. Vysoká neboli jelení, dančí, černá, srnčí i mufloní zvěř. Samozřejmě záleží na období, ne vždy je vše, ale děláme maximum pro to, abychom měli vždy dostatek čerstvé zvěřiny pro naše zákazníky.

Otevřeli jste provozovnu v obci. Není praktičtější otevřít ji ve městě?
Když někdo něco dělá doma, tak to vždycky dělá pořádně, to je vzkaz pro naše zákazníky. Věříme, že lidé si rádi zajedou pro kvalitní potravinu i na vesnici. Tady jsem vidět.

S bratrem Jiřím vlastníte úspěšné nadnárodní společnosti Hondl Global Services a Cejs Group, které se zvěřinou nemají nic společného. Bratr se kromě firmy věnuje hostouňskému fotbalu, vy jste se vydal cestou myslivosti. Vás víc baví život v lesním porostu než u fotbalového pažitu?
Mě baví oboje, na fotbal se rád dívám a má to pro mě stejný náboj jako pro všechny fanoušky, ale myslivost je moje vášeň. Oba s bráchou jsme podědili koníčky po tátovi. Ten byl milovník fotbalu a výborný gólman, ale k tomu i nimrod. Já zdědil mysliveckou vášeň.  Raději jsem přeci jen v zeleném klidu než u zeleného blázince. Vedle myslivosti se s manželkou věnujeme i kynologii a včelařině.

Na kterou zvěř se nyní jako myslivec chystáte?
Teď se především chystám na senoseče a podobné zajištění potravy pro zvěř na zimu. A co se zvěře týče, tak brzy začíná probíhat srnčí říje. Je to nádherná podívaná, kterou si žádný milovník přírody nemůže nechat ujít!

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí