Umělecký šéf Jaroslav Slánský: V divadle chystáme speciální vánoční díl

Před rokem odešel dobrovolně z angažmá v Městském divadle Kladno. Za několik sezon se podílel na jedné z nejúspěšnějších epoch první kladenské scény. Teď je herec a umělecký šéf Jaroslav Slánský zpátky. Vstoupil podruhé do stejné „řeky“? 

Z jakého kladenského divadla jste před rokem odcházel a do jakého jste se vrátil?
Odcházel jsem z divadla, které bylo sebevědomé, úspěšné, ale opařené tehdejší výměnou jednatele. Vrátil jsem se do instituce, která čekala na změnu, jakýkoliv impuls. V podstatě všichni chtěli nějakým způsobem zapomenout na poslední rok, přeskočit ho, vymazat. Navázat na úspěšnou předloňskou sezonu.

Co všechno by po vašem návratu do pozice uměleckého šéfa diváci už viděli, kdyby nezasáhl do dění koronavirus?
Celá situace kolem celosvětové pandemie je velmi smutná a všichni si přejeme, aby se vše začalo obracet k lepšímu. Museli jsme zrušit desítky repríz. Zatím jednu premiéru odložit a jedna se sice uskutečnila, ale zatím neměla šanci repríz. Už se nemůžeme dočkat, až se s diváky opět budeme naživo potkávat.

Až budete moct začít opět hrát naplno, nakumulují se premiéry i reprízy den po dni?
Premiéry se snad nenakumulují, věřím, že tak dlouho zákaz hraní trvat nebude. Zatím máme jeden neodpremiérovaný kus, a to inscenaci Eva tropí hlouposti. Celý tým vytvořil zábavnou a hravou komedii s nádhernou scénou a kostýmy. Repríz všech her na repertoáru bude požehnaně, jen už aby to bylo… 

Potřebujete početně doplnit herecký tým?
Loni se událo mnoho změn a mým úkolem bude opět sestavit soubor, který na sebe bude slyšet a bude stabilní a silný. V tomto směru přijdou už brzy určité změny i doplňování.

V těchto dnech účinkuje soubor v rámci online projektu Máme Dobrou Karmu. Proč vznikl, a co s ním bude po navrácení divadelního herectví do normálu? 
Nechceme ztratit kontakt s naším divákem. Chceme nabídnout něco, co by náš návštěvník za normálních okolností neviděl. Rozhodli jsme se v několika večerech se s ním setkat alespoň prostřednictvím sociálních sítí. Točíme rozhovory s osobnostmi, které prošly kladenským divadlem, představujeme umělecký soubor z jiné stránky, virtuálně provázíme diváka po divadle místy, kam se tak často nebo vůbec nedostane. 

Chystáte pro diváky něco speciálního v rámci konce roku? 
Jelikož zřejmě nebudeme moci letos uvést inscenaci České Vánoce, chystáme speciální vánoční díl. Dále vyrábíme silvestrovský díl, též pořad věnovaný inscenaci Jak umřít na rokenrol, která by se měla v březnu vrátit na kladenská prkna. Lidé také mají možnost darovat svým blízkým vánoční kupony, které mohou proměnit ve vstupenky na naše představení.

Jaký je váš umělecký plán pro druhou polovinu divadelní sezony?
V březnu to tedy bude Miki Volek v podání Jana Krafky, pak ještě dvě premiéry. Výborná komedie Bůh masakru a na závěr sezony Anna Karenina. V únoru pak zveřejníme dramaturgický plán na sezónu příští.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí