Petr Suchý: Hosty musíme přilákat na stálou kvalitu

Mezi hostince, které na Kladensku přežily druhou vlnu covidu-19 patří slavná braškovská restaurace U Chalupů. První dny po rozvolnění vládního opatření láká hosty vedle klasické polední nabídky na tematické zvěřinové menu. Zabralo? Vrátili se hosté v plném počtu, či přežije-li hostinec očekávanou třetí vlnu, tak na to i další otázky odpovídal Petr Suchý, provozovatel podniku a proslulý kuchař v jedné osobě.

Přežili jste druhou vlnu zavírání hospod bez fatální újmy?
To nemůžu tak jednoznačně říct. Musíme dál tvrdě makat. Z mých takřka třicet roků soukromého podnikání v téhle branži jsem poznal, že když nemáte něco takzvaně za prdelí, tak to může špatně dopadnout. Neboli nesmíte utratit všechno, co vyděláte. Teď se mi hodí, že se téhle zásady držím. Musel jsem letos výrazně sáhnout do úspor, aby bylo na výplaty. Jenom doufám, že nebudeme na jaře zase muset zavřít.

Byl mezi jarní a podzimní vlnou pro vás nějaký rozdíl?
Na jaře jsme museli zaplatit nájem dopředu, což dělalo dvě stě tisíc korun, abychom něco od státu dostali. Teď jsme nájem platili normálně. Kdybych ty peníze tehdy neměl, tak jsem padnul. Podobné potíže jsem zažil po roce 2008, když jsem měl v Kladně restauraci Asie. V tom roce vypukla celosvětová ekonomická krize. Musel jsem propustit šest zaměstnanců a dát do podniku peníze ze životní pojistky, kterou jsem si platil s výhledem na důchod. Abych Asii udržel, padly do ní stovky tisíc a stejně jsem v roce 2013 podnik zavřel.

Změnil koronavirus chutě či požadavky hostů?
Neřekl bych, že se tohle u hostů mění dobou. Změnilo se to, že jich chodí míň. Mají strach a navykli si jíst doma, nebo si nechávají jídlo dovézt. Včera jsem čekal, že první den otevření bude, jako bývalo třeba před rokem dvěma, na obědy narváno. Nebylo.

Co si včera dávali nejvíc?
Máme vyhlášenou čínu, tak jelo klasicky Kung pao. Z českých jídel guláš, trendově poptávali smažák.

Čím ty, kteří nepřišli, přilákat?
Tím, že budete stále kvalitně vařit, že jim nabídnete něco navíc. Je podzim, tudíž máme mimo stálý lístek tematické dny zvěřinových jídel.

Jaké poučení pro vás vyplynulo z letošního roku?
Stát malému podnikateli nepomůže…

Jan Murárik
asuchydvejidla
Čína nebo Česko? Obojí je v podání kuchaře Petra Suchého na jedničku

asuchypastika
Zvolíte-li tematické menu, pak určitě začněte zvěřinovou paštikou s omáčkou Cumberland


asuchypolevka
Paštiku doporučujeme zajíst silným bažantím vývarem s koňakem a tyrolským knedlíčkem

asuchyjidlo
Po polévce si dopřejte třeba fantastickou kančí kýtu se šípkovou omáčkou a perníkovým knedlíkem

asuchyvdolky
A nese se sladká tečka na závěr - vdolky se švestkovými povidly, 
zakysanou smetanou a tvarohem

 

 

 

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí