Daniela Vlčková: Pusťte děti do škol s podmínkou neinvazivních testů

Má na starosti zhruba tisíc žáků dvou základních a mateřských škol. Daniela Vlčková, ředitelka 4. ZŠ, pro Vaše Kladno vyjádřila svůj pohled na očkování, testování ve školách či na uzavření dětí v distanční výuce.

Jste zastánkyní očkování?
Pokud to bude podmínka, abych mohla vycestovat za dcerou do zahraničí, tak se očkovat nechám. Nejsem zastáncem očkování za každou cenu, ale na druhou stranu asi jiná možnost není.

Až se rozhodnete, že očkování podstoupíte, budete si chtít vybrat značku vakcíny?
Vybírat si nebudu. Jaká značka bude, takovou si v danou chvíli píchnout nechám. Odmítla bych jen neschválenou značku.

Další ožehavým tématem těchto dnů je zdali pustit děti do škol, nebo je dál ponechat na distanční výuce…
Za mne bych je do škol pustila. Rodiče, když jsme se jich ptali, vyjádřili přání neinvazivního testování ze slin. Když by se takové testy spustily, tak jsem pro brzký návrat žáků do lavic s podmínkou těchto testů. V opačném případě zůstanou obrovské škody na jejich psychickém zdraví. Například u devátých tříd vidím narůstající ztrátu motivace. Velmi se na jejich psychice podepisují i vládní prohlášení, že už se do škol vrátí a pak je zase všechno při starém…

Co dětem podle vás chybí nejvíce?
Chtějí si povídat. Prostě s někým mimo svou rodinu mluvit jen tak o všem možném.

Kolik pozitivních nálezů na covid-19 jste ve škole zaznamenali od loňského března?
Musím mluvit za období, kdy se chodilo do školy. Těch případů bylo minimum. Na to, jak jsme velká škola, tak jsme pozitivní případy spočítali na desítky. Přesné číslo nevím. Boom pandemie v našich školách a školkách se nekoná.

Už jste ve vašich školách a školkách probírali logistiku testování žáků?
Neprobírali a ani si logistiku testování nedokážu představit. Ale určitě to zvládneme. Z právního hlediska by učitelé testy provádět neměli. Zřejmě budou rodiče své děti testovat v rodinách.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí