Kladenské masérky: Od státu chceme jen, aby nás nechal pracovat

Oslovili jsme namátkou vybrané kladenské masérky Terku Veselou a Dášu Veselou (na snímku vpravo), aby s námi sdílely, jak zvládají plnit současná vládní nařízení a jak zvládly předchozí covidový rok.

Vrátily jste se do práce. Jak zvládáte plnit vládní opatření proti covidu?
Vrátily jsme se připravené s naprosto plnými diáři. Obě se testujeme a o všem vedeme záznamy. Pravidelná dezinfekce celého prostoru byla vždy samozřejmostí. Co se týká nařízení ohledně testů klientů, jsme rády, že nakonec prošla jednodušší varianta a klientům platí test z práce nebo školy. Další možností je i samotest u nás v masérně, testy ze slin máme pro naše klienty k dispozici. Nařízení budeme respektovat, ale nelíbí se nám. Jsme masérky, ne kontrolorky...

Jaký pocit ve vás po covidovém roce zůstal?
Neskutečně se zlobíme. Zlobíme se na vládu za to, co svými nesmyslnými nařízeními způsobila. Ve chvíli, kdy máme v masérně stejné hygienické podmínky jako zdravotnická zařízení, kde celou dobu masáže a rehabilitace jedou, jsme my musely mít zavřeno. Je to čirá diskriminace. Máme šedesát metrů čtverečních na jednoho klienta, který se v masérně potká vždy jen s jednou masérkou. Mezi jednotlivými klienty máme dostatečné časové rozestupy a vždy celý prostor dezinfikujeme. Nemluvě o tom, jak bude vypadat zdravotní stav našich klientů, kteří byli na pravidelné masáže zvyklí, protože je udržovaly v kondici. Často jsme tuto kondici masážemi budovaly roky a teď budeme začínat znovu. 

Pomohly vám vypsané dotace státem?
Poslední měsíce jsme zvládly s vypětím všech sil. Není to totiž jen o těchto měsících, ale o celém předchozím roce, kdy nás tato vláda střídavě zavírala a otevírala. Kompenzace státu zdaleka nepokryly náklady na nájmy a poplatky s tím spojené. Žádostí o kompenzace bylo mnoho a každá další obsahovala vždy víc papírů a potvrzení. Takže když už máš vyčerpané všechny rezervy, přivyděláváš si úklidem, abys vůbec měla na sociální a zdravotní pojištění a kompenzační bonus za únor ti přijde v půlce dubna... Nemusíme popisovat nejistotu a frustraci jakou člověk prožívá. Přitom my nechceme od státu nic... Jen to, aby nás nechal pracovat v našem vlastním podniku, který jsme roky budovaly.

Myslíte si, že prokazování negativníma testama ve vašem oboru je jen krátkodobé řešení a nebo je to spíš běh na dlouhou trať?
Vzhledem k hygienickým opatřením, která v naší masérně běžné provádíme se domníváme, že jakékoliv testování nás i klientů je zbytečné. Stejně jako omezení, které nám nařizuje mít zavřeno mezi desátou večer a šestou ráno. Co si na nás vymyslí příště… 

Mezi lidmi je často slyšet, že i po rozvolnění se už nic nevrátí do doby před covidem. Sdílíte tento názor?
Tento názor nesdílíme. Kdybychom propadly podobným katastrofickým scénářům, tak už jsme dávno svoji živnost zabalily a skončily na pracovním úřadě. To neuděláme. Na to máme svoji práci, která pomáhá tolika lidem, příliš rády.

 Michaela Šťastná, Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí