Jan Bořek Bořil: Jednou budu viset po celém světě

Významných umělců, mezi nimi i malířů, se v historii Kladna promítlo poměrně velké množství. Jednou se mezi ty, na něž si veřejnost vzpomene, možná zařadí i Jan Bořek Bořil (32) z Rozdělova.

Kdy jste s malováním začal navážno?
V pětadvaceti. Do té doby jsem vystřídal hodně zaměstnání, která mne nebavila. Zjistil jsem, že malování mě uspokojuje nejvíc. Pro mne to je pohled do duše. Před čtyřmi roky jsem začal malovat abstrakci.

Maloval jste nejdřív pro svoji potěchu nebo jste už k tvorbě od začátku přistupoval s vědomím komerce?
Nemyslel jsem si, že by moje díla mohl někdo chtít koupit. Ale lidi si o ně řekli a ještě ten rok jsem za abstrakci dostal první peníze. Dnes můžu říct, že se tím živím.

Na sociálních sítích zveřejňujete obrazy v rozmezí od patnácti do třiceti tisíc korun za dílo. Něco menšího za méně by nebylo?
Mám i plátna, která jsou mnohem menší i levnější, kolem dvou třech tisíc. Za deset dvanáct tisíc korun u mne koupíte obraz velikosti metru čtverečního.

Jak určujete cenu svého díla?
To je jednoduché, podle prožitku při jeho vzniku.

Zamyslel jste se někdy nad tím, že třeba prodáváte pod cenou?
Do vyšší cenové kategorie se můžu dostat podle počtu výstav a publikací mých děl. Na počtu záleží. Několik výstav za sebou mám, ale nemůžu zatím pomýšlet na známé zahraniční galerie. Ono to přijde. Čemu člověk věří, to se stane (usmívá se). Věřím, že jednou budu viset po celém světě.

 Jan Murárik

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí