Filip Hais: Hosté se nebojí utratit za kvalitu

Když obec Braškov hospodu Pod hvězdičkami na začátku roku zavřela kvůli rekonstrukci, mělo její vedení obavy, jestli v době ovlivněné covidovými restrikcemi najde někoho, kdo by ji provozoval. Po částečné rekonstrukci, která dovolila hospodu, nyní pojmenovanou Na Valdeku, otevřít, netrvalo dlouho a od července ji má ve své režii kuchař Filip Hais.

Kde vás objevili?
Dozvěděl jsem se o tom od známého. Žiju v Hostouni, takže to nemám daleko a shodou okolností jsem se ve stejnou dobu po něčem takovém v okolí díval. Dlouhé roky jsem vařil na Staroměstském náměstí a na Kampě. Po druhé covidové vlně se mi do Prahy už moc nechtělo. Tohle se mi zdá jako ideální možnost začít něco podle svých představ. Hospoda Na Valdeku je známá a kolem ní žádná velká konkurence není. Nejsem sice levný, ale lidi k nám přesto jezdí. Poznají kvalitu. Hodně toho beru z farmy.

Hosté jdou podle vás spíše za kvalitou nebo mají peníze a chtějí je zatím utrácet v nové hospodě?
Klientela se vyměnila. Dělníci, kteří byli zvyklí na jídlo za sto dvacet korun, sem přestali jezdit. Za tu cenu jídlo umím, ale nechci ho dělat. A skutečnou kvalitu za ty peníze neuvaříte.

Co si noví strávníci po třech týdnech provozu oblíbili?
Letí Francouzské kukuřičné kuřátko z místní farmy s petrželovým bramborem a burger, který jsem na menu přidal jako doplněk. Samozřejmě hotovky jako segedín, guláš, koprovka jdou taky dobře.

Nikdo teď nemůže s jistotou tvrdit, že po létu opět vláda neomezí provoz restaurací. Skončil byste?
Neskončil. Asi bych otevřel okýnko nebo bych se zaměřil na rozvoz jídel. Čekám, že něco takového nastane a vím, že musím být připravený. Doufám jen, že už to nebude tak tvrdé. To by si vláda lhala do kapsy a popřela by, že očkování něčemu pomáhá.

Jan Murárik

vaaldek
Hospoda po rekonstrukci vypadá velmi útulně

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí