Martin Dostál: Ať nařízení kontrolují úředníci

Se společníkem Zdeňkem Veltruským provozují penzion s restaurací v Žilině a restauraci ve Velké Dobré. Martin Dostál v rozhovoru pro Vaše Kladno představuje pohled podnikatelů, kteří poslední roky čelí nebývalému množství vládních omezení.

Ode dneška přichází další z vládních omezení restauračního provozu. Obáváte se razií hygieniků na hosty a personál?
Čekám, že vláda přijde třeba s nařízením, které už tady bylo ohledně kuřáků. Museli jsme tehdy investovat nemalé prostředky na vybudování oddělených místností pro kuřáky. To se krátce nato změnilo úplným zákazem kouření v restauracích... Takže když za chvíli vláda zjistí, že nařízení, kdy musíme kontrolovat bezinfekčnost hostů, nefunguje, tak nám možná nařídí umístit netestované a neočkované do bývalých prostor pro kuřáky? Abychom si to ulehčili, uděláme si seznam lidí, kteří k nám chodí pravidelně, a o kterých víme, že jsou očkovaní? Ještě nevím. Ohledně různých zákazů a jejich způsobu plnění je zmatek. Mnozí hosté už nám týden ukazují certifikáty o očkování. Jak my poznáme, jestli jsou pravé? Nezapomínejme na to, že jsme vynalézavý národ. Když stát něco takového nařídí, tak ať plnění kontrolují úředníci a poznají, co to obnáší.

Vrátily se počty hostů a s nimi tržby do období před covidem?
To nedokážu říct. Všichni v pohostinství jsme od té doby zdražili.  Čísla jsou zkreslená. Předtím jsme měli hotovku za sto korun, nyní je o zhruba třicet procent dražší. U nás ve Velké Dobré je klientela stále stejná. Chodí převážně řemeslníci, kteří přes poledne někde jíst musí. Zatím mají práce dost, vydělávají. To se podle mne za nějaký čas změní, velkých drahých zakázek ubude a pro mnohé zbudou jen drobné zakázky. Jestli si pak budou moct dovolit každý den jíst v hospodě, to ukáže čas. Třeba začnou chodit jen na polévky s rohlíkem. Další zdražování jídel musí zákonitě nastat. Určitě ubylo rodin s dětmi, které si rády zašly na večeři. Večery jsou očividně prázdnější. Ještě se drží pátky a soboty, kdy chodí večer chlapi na pivo.

Hotovky se nyní pohybují kolem sto třiceti korun. Kam až podle vašeho odhadu se cena za hotovku vyšplhá?
Do ceny se musí promítnout zdražení energií a zvýšení platů zaměstnanců. Pode mne ceny hotovek stoupnou na sto osmdesát, možná až na dvě stě korun. Minutky budou brzy stát běžně přes tři sta korun.

V Žilině s restaurací provozujete penzion. Kdybyste se společníkem neměli další podnikání, zavřeli byste ho nebo by vás i personál uživil?
Jelikož na Kladensku moc ubytovacích kapacit není, tak z toho náš penzion žije. Využívají ho dělnické profese ke krátkodobým pronájmům. Víkendy jsou špatné. Například oproti době před covidem je v současnosti minimálně svateb. Hostiny se příliš neplánují a co byly naplánované, se často rušily.

Když jsem za vámi do restaurace přišel, bylo u stolů téměř plno a viděl jsem i hosty, kteří odcházeli s baleným obědem s sebou. Nastal díky covidu nový trend?
Určitě (usměje se). Je to dané i vývojem úrovně balených jídel. Ze starého typu krabiček omáčky často vytékaly, jídlo se cestou smísilo. Koupili jsme speciální baličku forem na jídlo s sebou a hosté to ocenili. Děláme třicet až padesát jídel s sebou ve všední den. Tolik hostů by se k nám přes obědy navíc asi nevešlo...

Covidová opatření a zdražení energií. Co dalšího zatěžuje podnikání v pohostinství?
Dlouhodobý nedostatek kvalitního personálu.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí