Jaromír Bureš: U nás leží pět pacientů kvůli covidu-19. Případný nárůst zvládneme

Loni v říjnu zprovoznila Oblastní nemocnice Kladno podruhé pavilon M na COVID oddělení. Letos ve stejném období v jejím areálu panuje covidový klid. Ředitele Jaromíra Bureše jsme se ptali na počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19, na plán pro případ skokového nárůstu těchto pacientů a na řešení tématu testování neočkovaných zaměstananců. 

Kolik pacientů u vás leží kvůli covidu-19?
Z mého pohledu je vývoj počtu pacientů, kteří potřebují kvůli covidu hospitalizaci v naší nemocnici, pozitivní. Jejich počet je výrazně menší než loni ve stejném období. V současnosti je u nás s covidem hospitalizováno pět pacientů. Všichni jsou na kyslíku. Většina je neočkovaných. Otázka je, jak by ti očkovaní pacienti vypadali, kdyby nebyli očkovaní...

Očekáváte časem nápor koronavirových pacientů s potřebou kyslíkové podpory?
Přeji si, aby současný počet byl nezbytný maximální stav. Pokud se počet náhle zvedne na patnáct hospitalizovaných, otevřeme speciální infekční oddělení, ale nebude to pavilon M. Ten bychom znovu vyčlenili až pro desítky pacientů s nutností hospitalizace. Už jsme zkušení, už zvládneme velmi rychle pavilon připravit.

Dříve, než by došlo k enormnímu nárůstu covidových pacientů na lůžkách, dojde ke zpřísnění kontroly testování neočkovaných osob. Ti, pokud budou chtít pobývat ve veřejných prostorách delší dobu, si budou muset testy nově hradit. Vyřešili jste tuto otázku v nemocnici?
Je několik možností, jak to budeme řešit. Nemáme zaměstnanců nazbyt, takže do neděle musíme přijít s řešením.

V mnoha sociálních a zdravotních zařízeních vystavili stop návštěvám. Kdy u vás vyhlásíte zákaz návštěv?
Od prvního listopadu omezíme návštěvy na dva dny v týdnu. Nyní je možné navštěvovat pacienty každý den. Podle vývoje situace se rozhodneme, zdali je nezakážeme úplně.

 

Jan  Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí