Jiří Hondl: Do divize chceme z prvního místa

Šéfuje fotbalu v Hostouni a dělá to dobře. Áčko má druhou sezonu v krajském přeboru rozehranou na postup do divize. Tomu se známý podnikatel nebrání. Má to jen jednu podmínku…

Prý do divize ve skutečnosti nechcete…
Nebráním se postupu, ale musí si ho kluci vybojovat z prvního místa. To je moje podmínka (usmívá se). Dohodli jsme se, že budeme hrát zápas od zápasu a uvidíme, jestli to bude na první místo stačit. Myslím si, že o dalším vývoji v tabulce rozhodnou nadcházející čtyři kola. 

Kdybyste divizi měli hrát už teď, jak byste si podle vás vedli?
Podle mého názoru máme kádr na střed tabulky.

To je krajský přebor tak kvalitní soutěž, že první tým tabulky může pomýšlet tak vysoko?
Je kvalitnější než byl loni. A středočeský přebor má kvalitu divize. Aspoň, co jsem měl možnost na vlastní oči v divizi vidět třeba na SK či na Aritmě. Určitě bychom se v divizi neztratili. 

Co by pro vás postup znamenal ekonomicky?
Nemyslím si, že bychom měli nutně vyšší výdaje. Krajský přebor je také o cestování na delší vzdálenosti jako divize, kterou hraje SK. Na dopravu by byly stejné, ne-li menší výdaje, než máme v kraji. Nedokážu teď říct, o kolik víc se platí za pořádání zápasu a jaké jsou požadavky svazu na vybavení stadionu. Po všech stránkách bychom na postup měli být nachystaní. Chceme i zachovat stávající kádr. Rozhodně u nás nevypukne šílenství v nakupování hráčů. Řekl jsem klukům, že když si divizi vykopou, tak si ji taky zahrajou…

Snesou vyšší tréninkovou zátěž?
Nemám obavy. Vždyť nyní trénují i čtyřikrát týdně a účast na tréninku je výborná. Mužstvo vybojovat postup chce, tak uvidíme, jak to dopadne.

Říká se, že u vás mají hráči za fotbal velmi slušné peníze…
To je jedna z mnoha chimér o fotbale v Hostouni. Hráči nedostávají desítky tisíc za fotbal, ale trenér dostane měsíčně několik tisíc korun na mužstvo a ty rozdělí podle svého uvážení. V Hostouni fotbal nehrajete pro peníze, ale pro partu, která tu je. Každý nový hráč musí zapadnout do týmu i po lidské stránce. 

Jak je to s umístěním hráčů ve vaší firmě?
Z kádru jsou v současnosti u nás zaměstnaní tři hráči a trenér. Máme ještě několik volných pracovních pozic, takže když budeme mít o někoho zájem a on bude chtít u nás pracovat, může. 

Které pozici nabízíte?
Obchodní zástupce, rozpočtář, provozní manažer. Každý se u nás musí zpočátku zapracovat a může se vypracovat. Uvedu příklad. Když k nám přišel útočník Michal Zachariáš, tak přicházel v době, kdy nikdo nevěděl, jestli po zranění ještě vůbec bude fotbal hrát. U nás ve firmě začal odspodu, dělal manipulanta ve skladech. Vypracoval se a dnes dělá rozpočtáře a má na starosti rozpočty pro naše velké klienty. Nezabalil to, makal na sobě a uspěl.

V červnu se uvolní trh v rámci nového přestupového řádu. Sáhnete do sestavy SK?
V tuhle chvíli říkám, že ne. Nemám potřebu takto řešit doplňování naší sestavy. V zimě k nám přišel Trnka, který je z SK, chce u nás zůstat další sezonu, tak to je zatím jediný hráč, kterého budeme řešit. Mám zájem s SK jednou spolupracovat, protože ctím zásadu, že to je klub, který je pro Kladensko stěžejní. Je to vlajková loď regionu, ve kterém by  se měl fotbal rozvíjet. Jestli se jim daří nebo nedaří, to je jiná věc. Pokud se v tom klubu změní spousta věcí a někdy se mu rozsvítí světlo na konci tunelu, tak to bude jedině dobře. Necítím to tak, že bychom s SK byli soupeři. SK by měl minimálně hrát třetí ligu. Pak pro něj bude dobré, když se objeví silný klub, který bude hrát na špici nižší soutěže, a oba spolu začnou spolupracovat. A já spolupráci nabízím pořád.

Ovšem povídá se, že vás sportovní cíl je porazit SK v divizi…
(směje se) To je cíl mých hráčů, nikoli můj. Fakt je, že se tahle možnost hodně řeší, a že se i kvůli tomu fotbalové konfrontaci s SK vyhýbáme. Nepřineslo by to nic dobrého. I přátelák by se hrál až moc nadoraz.

Jak dlouho bude fotbal v Hostouni existovat na téhle velmi dobré úrovni?
Věřím, že se nám všem podaří udržet tuhle úroveň hodně dlouho. Ale jsem pragmatik a realista. Může se stát cokoli. Může se přestat dařit firmě, sponzoři mohou odejít. Náš cíl je udržet fotbal dlouhodobě na krajské úrovni.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí