Kanonáda Radka Šikoly. Ukázková blamáž

Zažil s Kladnem slávu kolem prvních postupů do nejvyšší soutěže. Bývalý kapitán z kladenského klubu nezmizel ani po skončení vrcholové kariéry. Radek Šikola (29) kromě hraní za rezervní týmy sleduje každý zápas Kanonýrů a píše pro vás své postřehy.

Tak tohle jsem dlouho nezažil. Kanonýři po dvou třetinách vedli nad Litvínovem 5:4, nakonec však odcházeli zostuzeni výsledkem 5:10. Třetí třetina 0:6. To jsem naposledy zažil asi před deseti lety, když jsme takhle vytřeli podlahu s pražskou Spartou. Rudí tenkrát byli tak v šoku, že nakonec raději postoupili zpět do nejvyšší soutěže. Jestli takhle zareagují i Kanonýři, to se teprve uvidí.

Takový kolaps je samozřejmě ostuda jako barák, o tom žádná. Ale z toho se nestřílí. Možná pár mladším klukům utekla přítelkyně do úspěšnější náruče, pár starších možná spalo na gauči. Ale to se zase urovná. Horší je fakt, komu tohle kladenští hráči umožnili.

Litvínov je tradičním účastníkem 1. ligy mužů. Řadu let hraje úplně stejným stylem a je až neuvěřitelné, že se dlouhodobě pohybuje na špici soutěže. Ano, Severočeši mají spoustu vynikajících individualit, ale jsou to jen nadšenci, kteří hrají pro zábavu bez nějakého náznaku taktiky nebo dokonce systému. Nejednou jsem jako hráč zažil, že během naší urputné přestávkové porady si litvínovští hráči v klidu vykouřili zaslouženou cigaretu a pak nás zrychtovali jako psy. A pořád to stačí. To je záhada, kterou se roky snaží rozluštit nejeden florbalový dříč.

Litvínov se svým „hurá“ stylem dokonce na jednu sezonu dokázal postoupit do nejvyšší soutěže. Je to obžaloba zbytku ligy a dokazuje to, že týmy druhé nejvyšší soutěže zdaleka nepracují tak intenzivně jako superligová mužstva. Pomyslné nůžky mezi oběma soutěžemi se rozevírají. To je pro Kladno alarmující.

Kanonýři mají dlouhodobou ambici v nejvyšší soutěži pravidelně působit. Ale už jen fakt, že nedokážou přehrát takový tým, jakým je Litvínov, značí pořádně dlouhou cestu, kterou má celý kladenský florbal před sebou.

Radek Šikola


Počasí Kladno

Předpověď počasí