Gólman Švejda: V Kladně mám šanci se fotbalově prosadit

Před lety odešel sbírat zkušenosti do mládežnických týmů ligových Teplic. Teď se ze severu Čech do Kladna vrací, aby se probojoval do divizní sestavy jako gólmanská dvojka. Radim Švejda (20) udělal první krok minulý víkend, když chytal poločas v pohárovém střetnutí proti Dobříši.

V Teplicích jste strávil pět roků, bydlíte tam. Co vás přivádí zpět do Kladna?
Skončil jsem v teplické juniorce a nic jsem neměl, tak jsem přijal nabídku Kladna, svého mateřského klubu. Aspoň začnu hned nabírat zkušenosti s dospělým fotbalem (usmívá se).

Co by se s vaší kariérou dělo, kdyby se Kladno neozvalo?
Teplice chtěly, abych v juniorce zůstal, ale po konzultaci s trenéry jsem usoudil, že už bych měl jít dál. Kladno bylo první, vyšlo to, tak jsem neřešil, co by bylo.

Do dospělého fotbalu jste nahlédl hned na začátku přípravy v pohárovém utkání. Jaký dojem na vás fotbal udělal?
Nic veselého to nebylo. Prohráli jsme, dostali jsme pět gólů. Na mě šly tři střely a z toho jsem dvakrát tahal míč ze sítě. Pro gólmana to není zrovna dobrá vizitka. Ukázalo mi to, že na sobě musím ještě hodně makat. Třeba se musím zlepšit v soubojích jeden na jednoho, jinak řešit některé těžké situace. 

Jste rád, že můžete zkušenosti sbírat vedle Tesaře, kladenské brankářské legendy?
Jardu si pamatuju ještě jako ligového gólmana, což už je nějaký pátek. Chytat s ním za Kladno je pro mě pocta. Je to velká škola pozorovat ho zejména v tréninku. Obdivuji ho například, jak čte protihráče. 

Jezdíte do Kladna za fotbalem každý den?
V současné době jsem s trenérem domluvený, že se zúčastním tří tréninků týdně. Ale nevím, jak to bude od konce prázdnin, chystám se totiž na druhý pokus z maturity. 

V Teplicích žijete. Máte tam také vyhlídku nějaké práce?
Vyhlídky na práci jsou, určitě dělat chci, ale také stále věřím, že se prosadím v profesionálním fotbale. Můj sen je hrát nejvyšší soutěž v Německu nebo v Anglii. Nejdřív se musím prosadit v Kladně a odtud jít ve fotbale do vyšších pater. 

Jan Murárik

svejdazazil

Švejda zažil v Dobříši premiéru v dresu SK

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí