Hostouň na jaře neprohrála, dnes hostí Arsenal

Fotbalisté Hostouně sice na jaře v dosavadních dvou utkáních prohráli až v penaltovém rozstřelu, ale také to znamená, že drží sérii bez prohry a drží se dál na dohled absolutní špičky tabulky. Dnes odpoledne (16.00 h.) v Rynhloci na umělém povrchu hostí Arsenal Českou Lípu. Předseda klubu Jiří Hondl pro Vaše Kladno hodnotí dosavadní vystoupení divizního mužstva.

Díváte se na dvě remízy jako na zápasy bez porážky, nebo bez vítězství?
Z mého pohledu to jsou klasické úvodní zápasy jarní sezony, které navíc ovlivnily počasím vynucené pauzy. Celý začátek jara je vinou klimatických podmínek takový neurovnaný. Mužstvo trénuje, připravuje se na zápas a pak se hraje – nehraje. Není to ideální. Takže z tohoto pohledu to beru jako bodový zisk ze dvou venkovních zápasů a začátek sezony bez porážky. Blíže bylo ke třem bodům na Motorletu, kde zejména první půle měla od nás fotbalovou kvalitu. Zápas v Úvalech nám herně nevyšel. Tady beru určitě bod. To, co se musíme naučit zvládat daleko lépe, jsou penaltové rozstřely a nestačí si říkat, že to je loterie. V nich může ležet v součtu za celou sezonu hodně bodů, které trestuhodně necháváme ležet na hřišti a v tabulce potom chybí. Za úvodní dva zápasy jsou to zbytečně odevzdané dva body.

Okusili jste jak trávu, tak umělý povrch. Co sedí podle vás týmu v tomto období více?
Vzhledem k tomu, že jsme celou přípravu strávili na umělce, tak v úvodu jara, kdy trávníky nejsou ideální, nám sedí určitě více umělý povrch. Jsme na něj zvyklý. Tím, jak se bude zvedat s jarem období vegetace, kvalita trávníků převáží klady přírodního povrchu. Pro naši hru, kterou chceme hrát, potřebujeme solidní terén a ne oraniště, které smazává kvalitativní rozdíly mezi jednotlivými mužstvy. Na druhou stranu zase bych z toho nedělal velkou vědu. Pár zápasů na umělce ještě nikoho nezabilo a vyrovnat se s tím musí každý jak nejlépe dovede.

V posledním duelu, v Úvalech, váš tým neinkasoval. Je to dané výbornou hrou čtyřčlenné obrany?
Na hřišti nikdy přeci není cokoliv výsledkem práce jednotlivce. Fotbal je týmová hra. Samotný hráč tomu pak může dát tu kvalitativní rozdílovou nadstavbu. Obrana jako celek si samozřejmě zápas od zápasu sedá a pracuje docela dobře. Pomalu začínají fungovat některé secvičené automatismy. Lze na těch výkonech stavět, ale bez práce celého mužstva směrem do defenzivy by to nefungovalo. Ta přeci nezačíná herně před naším vápnem, ale daleko dříve, možná v některých situacích už hluboko na půlce soupeře.

V tom utkání jste představili novou tvář. Chystáte do posledního března, konce přestupů, přivést další hráče, máte rozdělané přestupy na léto?
Pro jaro je kádr kompletní. V této chvíli nic nechystáme a na poslední chvíli už vůbec ne. Mužstvo budeme chtít v této podobě udržet pohromadě delší dobu a dále s ním pracovat a rozvíjet jeho potencionál a herní schopnosti jednotlivých hráčů. O případné potřebě jeho doplnění, i když si to možná neuvědomují, rozhodují svými výkony na hřišti a přístupem k tréninku především hráči samotní. Když všechno šlape a funguje jak má, tak to samozřejmě vyvolává daleko menší potřebu nad něčím přemýšlet. V opačném případě se přece nebudete dlouhodobě koukat na něco, co nefunguje a plácat se nečině po zádech v duchu rčení, že určitě bude lépe. Za sebe říkám určitě ne. Nemám to v povaze. Když si něco vyhodnotím jako problém, tak ho řeším a neschovávám před ním hlavu do písku.

Dnešní střetnutí s Českou Lípou jste přesunuli na umělý povrch do Rynholce. Mnohé týmy ve vaší divizní skupině už hrají na trávě. Neobáváte se až příliš o hostouňský pažit?
To není o nějaké přehnané obavě, ale o tom, jak bude trávník vypadat a v jaké kvalitě bude za měsíc, dva, případně na podzim. Ještě nedávno mrzlo a ještě pořád sem tam spadnou noční teploty pod nulu. V noci je trávník zmrzlý, přes den to povolí a je pak podmáčený a měkký. Zápasem ho akorát lidově řečeno otočíme a bude nás to jen stát větší investice do jeho rekultivace a minimálně celé jaro se budeme prát s jeho špatným stavem. Podle mne je to kvůli jednomu zápasu zbytečné a navíc to na takovém terénu není nikdy moc o fotbale. To jsme konečně viděli minulý týden v Úvalech. Chce to více trpělivosti a rozumu. Každopádně se i my těšíme na domácí hřiště. V Rynholci jsme pořád jako hosté, ale je lepší jeden, dva zápasy odehrát na umělce a ve zbývajících zápasech běhat po kvalitním trávníku, než se trápit jeho současnou nedokonalostí a být po zbytek sezony naštvaný jeho stavem.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí