Zdeněk Eichenmann slavil titul

Hokejová extraliga zná nového mistra. A jestliže v týmu Třince jsou dva odchovanci kladenského hokeje Milan Doudera a trenér brankářů Jaroslav Kameš, pak v mužstvu prvního mistra ryze české extraligy Olomouce byli rovněž dva hráči s hokejovými kořeny v Kladně - Tomáš Brejník a Zdeněk Eichenmann, který pro Vaše Kladno vzpomínal nejen na boje o titul.

Nedávno jste v Olomouci slavil 25 roků od památného ročníku. Sešli jste se všichni ze zlaté sestavy?
Až zhruba na čtyři hráče jsme se sešli komplet. Tohle byl náš třetí sraz a bylo to opět nádherné. Bylo milé vidět zase nejen spoluhráče, ale i fanoušky, kteří na nás tenkrát chodili.

Vzpomněli jste si na něco nového než na těch předchozích srazech?
Spíše přidáváme nové historky ze soukromých životů. Vlastně i z té doby jsme teď poprvé viděli video, které nám na sraz přinesl tehdejší manažer Pavel Čech. Je na něm sestřih z jednoho utkání s Vítkovicemi. Prý mu tehdy napovědělo, že v nás něco je. Semkli jsme se a jeho tušení se na konci sezony vyplnilo (usmívá se). 

Jenom semknutá parta dovedla Olomouc k titulu?
Byl to především trenér Augusta. Tím nechci snižovat práci trenéra Matějů, který s námi sezonu začal. Bohužel, oba již nejsou mezi námi. Pod Augustou jsme víc trénovali a v zápasech nechával volnost starším hráčům. Netoleroval ulejvárny. 

V semifinále play off jste vyřadili Kladno, ve finále s vámi prohrály Pardubice. Která série byla pro váš tým těžší?
Podle mne to vyšlo nastejno. Do play off jsme šli ze sedmého místa a už ve čtvrtfinále, když jsme vyřadili České Budějovice, tak jsme to považovali za velký úspěch...

V Kladně se o vašem postupu do finále rozhodovalo v samostatných nájezdech pátého utkání. Věřili jste si, nebo jste se báli, že vás v téhle dovednostní soutěži Kladno přehraje?
Před nájezdy se mě kluci ptali, co vymyslet na brankáře Kameše. Všichni jsme byli přesvědčení, že je bude chytat Jarda. O to příjemnější pro nás bylo zjištění, že v bráně je dvojka Martin Chlad. 

Než jste začali play off, do kterého Kladno šlo z prvního místa jako největší favorit, nezalitoval jste, že jste před sezonou odešel do Olomouce?
Nikdy jsem nezaváhal. Kladnu jsem přál, Kladno pro mě odchodem neskončilo. Tenkrát se chodilo za prvními většími platy. V Olomouci jsem si proti Kladnu polepšil řekněme trojnásobně. I díky těm příjmům, které Olomouc nabízela, se v jejím týmu sešli dobří hráči.

Svou kariéru v české extralize jste ale v Kladně ukončil v roce 2000, ve třiatřiceti letech. Už jste se na další sezonu necítil?
Prý si mě klub chtěl nechat, ale trenéři prý nevěděli, jestli bych přijal roli ve třetí nebo ve čtvrté lajně. Já bych ji přijal, ale nikdo se mě nezeptal. Smlouva skončila a já odešel. Na druhou stranu bych třeba pak nezažil bezvadná zahraniční angažmá (usmívá se). Asi to tak mělo být.

V právě uplynulé sezoně jste zažil jako fanoušek postup Rytířů do extraligy. Věřil jste jim?
Po prohře s Kadaní a remíze s Ústím nad Labem bych tomu nevěřil. Začal jsem tomu věřit na začátku baráže. Cítil jsem, že jsou rytíři dobře namotivovaní a Jardovi Jágrovi to ve spolupráci s Tomášem Plekancem začalo výborně jezdit. Vůbec se nebojím, že by Kladno z extraligy spadlo. Navíc radši budu chodit na Spartu, Třinec či Olomouc než na Přerov s Havířovem, a to proti těm klubům nic nemám. 

-red-

eioslava

Oslava titulu

eisraz

Sraz mistra po 25 letech. Foto: Hanácký večerník

 

 

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí