Statistiky: Tři zápasy, tři body pro Kladno

Po delší době se opět podívejme do statistik hokejových utkání. Rytíři Kladno se nejprve ve středu 15. listopadu představili na domácím ledě. Po celkově úspěšném venkovním tripu nezaváhali ani v domácím prostředí a připsali si tři body.  

Výhra se však nerodila příliš lehce. Hosté z Litoměřic byli domácím po dvě třetiny vyrovnaným soupeřem, domácí se tak všech tří branek dočkali až v závěrečné periodě. V první třetině byl počet střeleckých pokusů takřka vyrovnaný – 8:7, v té druhé pak byli výrazně lepší hosté – 19:10. Až ve třetí části se domácí probrali a hosty přestříleli v poměru 10:5. Kromě toho přidali do statistik postupně Bláha, Přikryl a Svedlund i gólové záznamy. O vyrovnanosti duelu svědčí i poměr vyhraných buly – 30:28. Jen v počtu vyloučených hráčů byli hosté o hodně „lepší“, odseděli si celkově 24 minut, domácí pouze 8. Ani jednu z přesilových her však týmy nedokázaly využít. 

Rytíře po domácí výhře čekal poměrně náročný víkend. V sobotu souboj dvou dříve extraligových celků na Slavii, hned v neděli pak domácí duel s Havířovem. Zápas v Praze začal pro Kladno slibně – již ve 4. minutě jej v přesilové hře poslal do vedení Jan Kloz. V počtu střeleckých pokusů však byla v 1. části aktivnější domácí Slavia (11:8). A ve své aktivitě nepolevila ani ve druhé části, v té hostující Kladno přestřílela 7:5. Ve 27. minutě navíc její hráči přidali dvě branky a otočili tím skóre zápasu. Ve 44. minutě to vypadalo, že je s Kladnem zle, jelikož Slavia odskočila na 3:1. Již za necelou minutu však vrátil hosty do hry Tomáš Redlich. Tým to probudilo a Kladno až do konce bojovalo o vyrovnání. Dokazuje to také statistika střel 3. části, ve které hosté z Kladna domácí Slavii přestříleli 11:3. V závěrečné minutě se však kladenský kouč Miloslav Hořava rozhodl zariskovat odvoláním brankáře, což domácí zkušeně potrestali. V zápase na Slavii byla velmi vyrovnaná statistika vhazování – 32:33. Domácí Slavia hrála celkově 5 přesilových her, využila dvě. Hosté hráli dvě přesilovky, z nichž jednu v úvodu duelu využili. Nejvíce minut na ledě odehrál domácí Jiří Drtina (24:56), z hostujícího celku byl nejdéle na ledě Petr Štindl (22:58). 

Po prohře na Slavii si mohli Rytíři napravit reputaci hned v neděli doma s Havířovem. Nestalo se tak. Jindy organizovaně hrající tým podal nejslabší výkon sezony a poprvé pod trenérem Hořavou ve svém domácím prostředí nebodoval. 

Úvodní třetina sice skončila bez branek, od samého začátku zápasu však na ledě dominovali hosté. Domácím divák byl tradičně nespokojen s verdikty rozhodčích, jelikož Kladno šlo hned ve 3. minutě do tří. Hosté hráli přesilovku slibně, vsítění gólu bránil však nejen gólman Kopřiva, nýbrž i jeho tři tyče. Dvou přesilových her se v úvodní třetině dočkali i Rytíři, avšak jen těžko se v nich dostali k zakončení. Celkově tak za první třetinu domácí vyslali na hostujícího brankáře 5 střel, domácí Kopřiva čelil 8 střelám Havířova. 

Kdo po přestávce očekával změnu herního projevu domácích, musel být zklamán. Vinou častého vylučování (ve 2. třetině bylo vyloučeno celkem 7 hráčů) se hra neustále přerušovala. Ve 25. minutě šli navíc po krásném přečíslení do vedení hosté. Ve 27. minutě bylo s domácím celkem ještě hůře, když při hře 4 na 4 přidali hosté další branku. Ve 30. minutě přišla konečně v přesilovce tvrdá rána od modré, která tečí Jana Kloze zapadla do hostující branky. Domácí celkově v přesilových hrách spíše hledají lepší palebné pozice, než aby jednoduše stříleli, clonili a snažili se střely dorážet či tečovat. Po gólu Jana Kloze se domácí tým na chviličku probudil a zvýšil i svou střeleckou produktivitu. V závěru 2. části však pozorně hrající hosté odskočili opět na rozdíl dvou branek. Domácí tým vystřelil ve 2. třetině celkem osmkrát, hosté jedenáctkrát. 

Ve třetí třetině už se z tribun ČEZ stadionu místo fandění ozýval převážně pískot. Statistika střel sice ukazuje skóre 5:6, což by naznačovalo vyrovnanou partii. Hosté se však do zakončení po většinu 3. periody nemuseli hnát, domácí jim totiž svou hrou cestu za třemi body více než usnadnili. Hned ve 42. minutě to po střele Jakuba Dudka bylo 1:4. Po této brance řada diváků hlediště opustila, přišla tím o přesilovkovou trefu Marka Kaluse ze 48. minuty, která upravila skóre na konečných 1:5. Marný výkon domácích lze doložit statistikou trestů. Ve třetí části hrálo Kladno hned 4 přesilové hry, jednu dokonce dvojnásobnou. Celkově však za 3. periodu vyslali domácí na brankáře Havířova pouhých 5 střel, což hovoří za vše. 

Hosté v zápase zblokovali celkem 12 střel domácích, domácí pak 7 střel hostů. Rytíři tak svého soupeře předčili pouze ve statistice vyhraných vhazování – 43:26. 

Další utkání se na ČEZ stadionu odehraje v úterý 21. 11., kdy legendy českého hokeje vyzvou ve veteránském zápase hráče Izraele. Rytíře pak ve středu čeká duel na ledě dalšího dříve extraligového soka Motoru Č. Budějovice, v sobotu pak doma od 16 hodin přivítají Prostějov.  

Lukáš Eichenmann     


Počasí Kladno

Předpověď počasí