Kladno před deseti roky slavilo poslední hokejový titul

Na jaře roku 2008 v Kladně doznívaly hokejové oslavy posledního mistrovského titulu. Získali ho hráči devátých a čtvrtých tříd. Od zítřka si připomeneme úspěšnou generaci ve vzpomínkách některých přímých účastníků. 

Většina hráčů mistrovského celku se narodila v roce 1993 a kladenský klub v nich viděl svoji světlou budoucnost. Na jaře 2008, kdy sezonu v žácích Kladno ovládlo, si mnozí experti mysleli, že úspěšná generace doplní ročník, který dva roky před ní získal poslední juniorský titul a extraligový tým s nimi začne dobývat nejvyšší mety. 

Nestalo se. Další vývoj hokeje v Kladně neměl to štěstí, aby dospělí bojovali o extraligový titul. Z mistrovského celku juniorů je v současném ligovém celku Rytířů gólman Cikánek a ze zlatých deváťáků obléká dres s Rytířem jen útočník Redlich. Z tehdejší mistrovské čtvrté třídy do prvního týmu proniká jen gólman Stahl. Podobně jako u juniorů, také většina ze zlatých deváťáků se v současné době hokejem neživí.

Kladenští žáci žili v dubnu 2008 závěrečným turnajem o titul. Odehrál se v Plzni za účasti domácího týmu, Kladna, pražské Sparty, Třince a Vítkovic. Kladno postupně porazilo Spartu 5:2, remizovalo s Vítkovicemi 3:3, přehrálo Třinec 8:1 a Plzeň 4:1. Těžko říct, které utkání pro Kladno bylo klíčové, protože ostatní týmy se porážely ještě navzájem. 

Šesti góly se zaskvěl útočník Sekáč, který minulý týden v KHL s Kazaní získal Gagarinův pohár, nejcennější trofej hokejové Rusi. V sestavě Kladna najdeme také obránce Douderu, ten zase hrál s Třincem finále play off české extraligy. Na rozdíl od nich se v profesionálním hokeji neobjevili talentovaní Butor, Plaček, či gólman Sýkora. V extralize si za Rytíře kromě Doudery a Redlicha zahrál obránce Gutwald.

Soupiska mistrů sezony 2007/08: Sýkora, Malý - Kolářík, Gutwald, Pfeiper, Procházka, Vodák - Bauer, Butor, Gottlieb, Hammebauer, Šťastný, Plaček, Kalla, Papírník, Redlich, Urbánek, Vodička, Znamenáček, Sekáč. 

"Tak pět šest kluků by se v budoucnu mohlo prosadit do nejvyšší soutěže dospělých," uvedl po turnaji trenér mistrovského týmu Jindřich Lidický. Rozhovor s ním otevře nový týdenní seriál vzpomínek. 

Jan Murárik

Foto: Zdeněk Sequens


Počasí Kladno

Předpověď počasí