David Růžička: Hrát v Bělorusku? Hokejové i životní obohacení!

Bývalý kladenský obránce David Růžička strávil uplynulou sezonu v nejvyšší běloruské lize. S týmem Šachtar Soligorsk získal bronz. Teď se ale poohlíží po novém působišti a chce mít brzy jasno. V zajímavém rozhovoru pro Vaše Kladno nemluvil jen o hokeji, ale i o tom, jak to v Bělorusku chodí po životní stránce.

Proč jste po loňské sezoně odešel hrát do zahraničí?
Poté, co jsme se v Kladně nedohodli, jsem se musel poohlídnout po něčem jiném. Nějaké nabídky přišly, ale mně se nejvíce líbila ta ze Soligorsku. Je to ruský hokej a chtěl jsem to vyzkoušet. Bylo super, že tam byl Tomáš Pitule, takže jsem tam měl někoho, s kým se dobře znám. Tomáš mi v začátcích hodně pomohl. Tímto mu chci poděkovat. 

Jaký je hokej a život v Bělorusku?
V Bělorusku se hraje ruský hokej a mají zažité to hrát nejlépe do prázdné brány. Jinak, takové tréninky, jako tam, jsem ještě nezažil. Trávili jsme na ledě dvě hodiny denně a odpoledne byl ještě spinning a posilovna. Ale sezonu hodnotím kladně. Jak po osobní stránce, tak i po týmové – získali jsme bronz. Jsem rád, že jsem se tak rozhodl. Ničeho nelituji. Bělorusko mi moc dalo po hokejové, ale i po lidské stránce. Viděl jsem, jak může fungovat stát, kde je prakticky komunismus. Kdyby byl takový pořádek i u nás, tak by to tu vypadalo zase úplně jinak.

Smlouva vám v Soligorsku skončila. Co bude dál?
Bohužel, nebyla možnost zůstat. Změnila se totiž pravidla ligy a mohou tam hrát cizinci jen ze sovětských republik a v týmu navíc musí být pět hráčů starších osmadvaceti let. Nějaké nabídky mi přišly a teď to zvažuji. Chci mít jasno co nejdřív, abych se mohl v klidu připravit na sezonu. Každopádně mě láká to, kde budu hrát o nejvyšší příčky a nebudu se strachovat s týmem o záchranu.

Rytíři letos došli až do baráže a vy jste jejich zápasy sledoval osobně na zimáku. Jak se vám jejich výkony líbily?
Kladno jsem sledoval celou sezonu, ale víc jsem je měl možnost vidět až při play off a pak během baráže, kdy jsem se vrátil z Běloruska. Kluci hráli výborně, bruslivý a poctivý hokej. Bylo příjemné sledovat atmosféru v hledišti a to, jak celé Kladno najednou žije hokejem. Tohle je sen každého hokejisty. Škoda, že to nedotáhli tam, kam chtěli.

A jaké máte plány na léto?
Určitě začnu zase během května trénovat, abych se stoprocentně připravil na sezonu. I když, s Tomášem (Pitulem) jsme si říkali, že máme z Běloruska natrénováno na další dvě sezony dopředu (směje se). Žádnou dovolenou ale neplánuji. Po roce v Bělorusku bude pro mě dovolená tady v Česku, to, že tu mohu být. Přeci jen jsem dlouho neviděl kamarády a známé. Rozhodně s nimi něco podniknu, ale žádné velké plány nemám.

Lukáš Jůdl

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí