„Kladenští Němci“. Kameš je v Alpách spokojený

Mnoho kladenských sportovců, v drtivé většině hokejistů, odešlo do Německa za lepšími podmínkami. V malém seriálu vám představujeme vybranou sedmičku. Vladimír Kameš (34), hráč třetiligového klubu ERC Sonthofen, je v německém hokeji spokojený. 

Vlastníte německé občanství. Jak se vám tím změnil nejen hokejový život?
V osobním životě zásadní změnu neregistruji. V tom hokejovém se mně život zjednodušil. Nezabírám v německých klubech cizineckou kvótu. Ovšem hrát musím stále co nejlépe, jako kdybych byl pořád cizinec. A jednodušší to mám v hledání zaměstnání, kdybych musel s hokejem skončit.

Nepociťujete už rivalitu o místo v sestavě?
Rivalita v téhle soutěži je. Kluci jsou rádi, že můžou hokejem vydělávat. Ale u vedení nebo trenérů něco takového není. Ti jsou rádi, že můžou mít hráče, kterého chtějí, a on nezabírá těch málo míst určených cizincům. Klub může povolat další.

Ekonomicky jste si coby Němec polepšil?
Polepšil jsem si, když jsem jednal o nové smlouvě. Díky občanství se mi hokejový trh v Německu více otevřel. Za každou cenu ale přestupovat nechci. Máme byt v Alpách v nádherném prostředí a moje rodina je spokojená. Kdybych měl přestupovat, tak by se mi odchod jinam musel finančně výrazně vyplatit. 

Plánujete v německém hokeji natrvalo zůstat třeba v pozici trenéra?
Nejsem rozhodnutý. Několik sezon se tam věnuji dětem. Na stole mi leží nabídka šéftrenéra mládeže. Uvidíme, jak to nakonec dopadne. Třeba se s rodinou vrátíme domů (usmívá se). 

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí