Jan Krafka: Strach je to nejhorší, co nás může potkat

V září se vrátil do čela kladenského divadla a po týdnech aklimatizace staronový jednatel Jan Krafka představil v rozhovoru pro Divadelní noviny vize činohry i současný stav hlavní kulturní scény města.

 

„Momentálně se snažíme, tak jako všichni, projít s co nejmenšími ztrátami koronavirovou krizí. Čeká mě stabilizace společnosti, personálně, ekonomicky, ale i lidsky. Doufám, že se nám podaří vrátit kladenskou činohru tam, kde byla před politickými zásahy tehdejšího vedení města. Bohužel za rok a půl divadlo ztratilo více než polovinu předplatitelů. Napravit tento propad je jeden z hlavních cílů,“ řekl na úvod.
Před rokem a půl jej takřka ze dne na den odvolala radniční koalice v čele s Danem Jiránkem či Tomášem Kultilem. Dan Jiránek (ODS) již není primátorem Kladna a Tomáši Kutilovi se pod rukama rozpadlo stranické sdružení Kladeňáci, které již neexistuje. V září usedl do křesla primátora znovu Milan Volf (Volba pro Kladno). Ten vrátil do divadla jednoho z nejschopnějších šéfů novodobé historie Kladna. 
„Nemůžeme se ohlížet na to, jaká je na magistrátu politická situace. Strach je to nejhorší, co může nás a celou společnost potkat. Jsme silní a plní energie zase podávat co nejlepší výkony. Pokud by něco podobného mělo opět přijít, budeme společně kulturu bránit,“ upozorňuje Krafka.  
S ním se na pozici uměleckého ředitele navrátil Jaroslav Slánský a objevily se i nové tváře. Dramaturgyně Adéla Vondráková, šéf výroby Jozef Hugo Čačko, Ilona Š. Hájková vede obchodní oddělení.  „S Jaroslavem Slánským se znám již dlouho, seděli jsme spolu dlouhé roky v jedné divadelní šatně. Jsme přátelé a naše mnohahodinové diskuse o divadle vyvrcholily úzkou spoluprací a důvěrou. Za téměř čtyři roky společného vedení kladenské činohry se naše spolupráce ukázala smysluplná. Jozef Hugo Čačko je nesmírně talentovaný výtvarník se sklonem k pedantismu. To přesně naše divadlo potřebuje. Mnohokrát v Kladně pracoval, takže má dobrý vhled do situace v činohře. Dramaturgický plán na další sezonu chystá dramaturgie a umělecký šéf. Připravený bude do konce kalendářního roku. Prodej předplatného na divadelní sezonu 2021/2022 bude zahájen v dubnu, ale dramaturgický plán zveřejníme již v únoru příštího roku,“ dodává v rozhovoru jednatel.
Divadlo bude ještě nějaký čas bez diváků, ovšem věrní fanoušci o dění na jeho scéně nepřijdou. „Připravujeme online přenosy, ve kterých bychom rádi uvedli rozhovory s osobnostmi, jež prošly kladenským divadlem. Budeme je kombinovat s písněmi z našich představení. Nabídneme také virtuální prohlídku divadla se speciálním výkladem našich hereček a herců,“ slibuje v jeho závěru.

-red-


Počasí Kladno

Předpověď počasí