Architekt Pleskot: Na Sítenský most se vejdou všichni

Od Kladna dostal za úkol ve svém ateliéru ztvárnit novou podobu Sítenského mostu. Ten by se nad údolím měl klenout zhruba do pěti roků. Významný český architekt Josef Pleskot do konce srpna odevzdá městu svou vizi. V těchto dnech tedy ladí poslední připomínky a detaily. Deník Vaše Kladno se v exkluzivním rozhovoru dozvěděl, jak má vypadat na povrchu i z podhledu. Architekt pamatoval i na pokusy přeskočit zábradlí.

Co je na projektu nového mostu přes údolí z tvůrčího hlediska nejtěžší?
Skloubit atmosféru Sítenského údolí, kde se hustě chodí pod mostem, s pohledem na spodní část mostu. Aby byl krásný svým přírodním charakterem a zároveň do údolí pasoval i na povrchu a nikterak nepřekážel.

Bude se přes údolí klenout oblouk?
Může být…

V jakém stadiu je projekt nyní?
Do poslední chvíle hotový nebude (směje se). V minulých dnech se uskutečnily konzultace s dopravními inženýry jak s našimi, tak s městskými. Už je poměrně jasno.

Z čeho most vznikne v reálu?
Ze spřažené ocelovobetonové konstrukce.

Můžeme počítat se čtyřmi pruhy pro automobily a s dvěma pro cyklisty?
Bude čtyřpruhý a počítáme i s místem pro cyklisty v několika verzích. S uspořádáním – cyklisté, městská doprava, běžný provoz. Vejdou se na něj i záchranáři. Projekt pamatuje i na chodce všeho druhu. Na prkýnkách, koloběžkách, s kočárky.

Pamatujete na ztížení sebevražedných úmyslů skokem přes zábradlí?
Jistě. I na tuto variantu projekt pamatuje. Více však nesmím prozradit. Začátkem září byste už mohli projekt vidět v reálné podobě.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí