Petr Lepiarský dokázal, že na Kladně dokážou vyrůst špičkoví znalci Plzně

Začínal jako číšník a nejvíc vešel ve známost hostů zaniklé restaurace Sleťák u kladenského Sletiště. Petr Lepiarský se jednho dne rozhodl změnit pohostinství a po roce je z něj respektovaný výčepní v pražském domě Pilsner Urquell Beer Experience.

Jak se vaše pozice nazývá a co obnáší?
Momentálně pracuji jako profesionální Tapster pro společnost Pilsner Urquell. S kolegyní dáváme dohromady větší projekt, food a beer pairing a mimo to čepuji pivo v celém domě Pilsner Urquell Beer Experience. Dělám tam shows v části tasting bar, kde představuji historii prvního zlatavého ležáku na světě. Prezentuji chutě plzeňského piva a mluvím o třech velikánech, kteří stojí za zrození Pilsner Urquell v roce 1842. Povím vám něco o stylech čepování, ať už o hladince nebo o šnytu, o kterém psal už Karel Čapek a především vás naučím, jak takové styly čepovat. Vysvětlím každý detail, který ovlivní tu chuť toho piva, protože sládek pivo uvaří, ale výčepní to pivo udělá.

Proč jste z kladenského pohostinství odešel právě do takového odvětví?
Práci mně dohodila má známá. Je to monumentální projekt, kterého jsem chtěl být součástí. K pivu mám dlouho vztah. Od mala jsem kreslil kamiony, které dováží pivo a v roce 2016 jsem začal poprvé čepovat plzeňské pivo. 

Můžete tedy říct, že se vyplnily vaše představy?
Nemůžu říct, že jsem již získal, co jsem si představoval, protože je to absolutně nový projekt. Věřím, že ano. Po pár týdnech jsem dostal první bonusy a recenze i feedbacky za skvěle provedenou práci a práci s lidmi. Ať už se bavíme o zaučování zaměstnanců před otevřením a nebo o zákaznících. Začali jsme společně vytvářet propagační videa a reklamy, ve kterých jsem se začal objevovat a netrvalo dlouho a získal jsem pozice i titul mezinárodního Tapstera, o kterých jsem ani nevěděl, že existují, a co znamenají. Můžu říct, že jsem nadmíru spokojený.

Vyměnil byste tuhle práci?
Měnit ji určitě nechci. Profesně mohu totiž jít ještě výš. Chci příští rok zaútočit na titul Master Bartender, což je ocenění nejlepšího Tapstera v ČR a třeba se někdy stanu i tváří Pilsner Urquell. Kdo ví.

Vrátíte se jednou na Kladno v pozici výčepního?
Těžká otázka...Na Kladně jsem pracoval, bydlím tam a bydlet ještě nějaký pátek budu. V dohledné době bych se do Kladna pracovně asi nevracel, jelikož držím v ruce skvělé karty tady Praze. To by na Kladně musel vznikat další monumentální projekt, abych se vrátil čepovat. Ale cesty Páně jsou nevyzpytatelné...

Jan Murárik
Foto: archiv PL


Počasí Kladno

Předpověď počasí