Zdeněk Kučera: Kladenský maraton jsme vymysleli v klubovně na Sletišti

Zítra v areálu Sletiště startuje 20. ročník Kladenského maratonu. Mezi jeho zakladatele patří Zdeněk Kučera, který ve své běžecké kariéře zdolal 108 maratonů!

Poběžíte zítra svůj 109. maraton?
Nepoběžím (pobaveně). Budu se opět podílet na jeho organizaci. Poslední maraton jsem běžel někdy před sedmi osmi roky a od té doby jsem nenašel motivaci přidávat další. Předtím jsem si řekl, že by bylo hezké zaokrouhlit jejich počet na stovku. Další jsem přidával ze setrvačnosti. V posledních letech mě více naplňuje pomáhat s organizováním maratonů.

Proč jste vůbec s maratonským běháním začal?
V mládí jsem se dal na dálkovou turistiku, ke které mne přivedl kladenský knihovník Ivo Domanský. Založil například pochod Za Kladno štíhlejší. Vznikl o něco málo dříve než legendární pochod Praha – Prčice. Chodívali jsme minimálně padesát kilometrů. Když jsem zvládal dálkové pochody, tak jsem si řekl, že bych mohl zvládnout uběhnout maraton (usmívá se). První jsem zaběhl v roce 1980 jako voják základní vojenské služby. V tom období začali pořádat maraton Kladno – Beroun. V jeho cíli jsem byl za tři hodiny třiačtyřicet minut. S tím časem jsem byl maximálně spokojený. Bohužel, po sedmi ročnících závod skončil. Poté zavládlo na Kladensku maratonské pusto prázdno.

Připravoval jste se speciálně na maraton?
O nějaké přípravě na maraton nemohla být řeč. Připravený jsem byl díky těm dálkovým pochodům. Říkal jsem si, že musím co nejdéle běžet, a když nebudu moct běžet, tak chvíli půjdu, než se zmátořím a zase poběžím...

Neříkal jste si, že s maratonem skončíte, když ho dokážete zaběhnout?
Naopak, začaly mě lákat ještě lepší časy. Dal jsem si nějakou časovou metu a tu jsem pokořil. Až jsem v roce 1991 dosáhl času dvě hodiny třiačtyřicet minut a sedmnáct vteřin. Už nikdy jsem rychlejší maraton nezaběhl, i když jsem chtěl.

Poradil vám někdo, jak zrychlit?
Nechal jsem si poradit od kladenských běžců atletů. Radou ochotně přispěli například bratři Klesnilové, Jirka Koníček, Pepa Poduška. Najednou jsem věděl, jak se připravit, kolik naběhat tréninkových kilometrů. Za měsíc jsem dokázal naběhat třeba čtyři sta kilometrů. Z toho jsem těžil.

Kolik maratonů jste dokázal zdolat za rok?
Odhadem sedm. Ve své době to byla slušná porce.

Čím je pro vás Kladenský maraton?
Kladenský maraton jsme s kamarády vymysleli v klubovně na Sletišti. Jsem neskutečně rád, že jsem se na všech dvaceti ročnících mohl podílet. Je to srdcová záležitost.

Jan Murárik

 

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí