Tomáš Ondrášek: Pro mě jsou hlavním kritériem návštěvníci

Středočeská vědecká knihovna má od února nového ředitele. Bývalý novinář či mediální manažer vedl patnáct let knihovnu v Mostě. Za tu dobu z ní vytvořil nejpopulárnější kulturní zařízení severočeského města. Tváří týdne je Tomáš Ondrášek (63).

Co přivádí úspěšného Mostečana do Kladna?
Nejde vůbec o spojitost s Mostem. Loni na podzim jsem se rozhodl, že půjdu do důchodu, a když budu pracovat, tak maximálně už jen na sobě (směje se). V lednu Středočeský kraj vypsal výběrové řízení na ředitele Středočeské vědecké knihovny v Kladně a pozvali i mě. 

V Mostě jste vedl instituci patnáct let. Zvedl jste návštěvnost knihovny do předtím snových čísel. Knihovna pod vaším vedením byla velmi populární. Přesto jste s radnicí často společnou řeč nenašli. To je těžko pochopitelné...
Přijal jsem místo v Kladně i proto, že mi krajský úřad nemíní nic zakazovat, naopak. V Mostě jsme takřka neustále museli jít přes zákazy, nevstřícnost, nepochopení. V Mostě jsem do knihovny nastoupil v době, kdy byla pouhou půjčovnou knih. Moje vize byla udělat z ní béčko kulturního domu. Po čase kulturní dům v Mostě přestal fungovat, takže se nám podařilo z knihovny udělat kulturák, na což jsem, s prominutím, trošku nafoukanej (usmívá se). Neznám důvod, proč se to vedení města nelíbilo. Mě jenom baví, co dělám... 

Dá se nějak charakterizovat současný čtenář, který chodí do knihovny?
Postupně do ní chodit přestává. To je celoevropský trend. Lidé si říkají, proč bych chodil do knihovny, když si většinu potřebných informací najdu v mobilu? Dochází k pozvolnému odumírání knihoven jako takových. To je život. Aby knihovna obhájila svoji existenci, tak musí dělat víc než jen půjčovat knihy. Moje vize v Kladně je roztáhnout spektrum potřebností knihovny a její užitečnosti. Například ještě jinou kulturní aktivitou. 

Třeba i sloučením městské knihovny s krajskou?
Je to jedna z představ, kterou mně na kraji sdělili při mém nástupu. Považuji se za ekonoma a z tohoto pohledu se domnívám, že sloučení je potřebné. Nicméně jedním dechem dodávám, že to není rozhodnutí ředitele knihovny, ale je to politická vůle. Já jsem všemi deseti pro, ale rozhodnutí není moje. Klíčová otázka je dohoda o financování. Město i kraj se spolu musí domluvit, jak provoz po sloučení financovat. Než se jenom tahle otázka vyřeší, uplyne podle mého názoru možná i několik let. Nestane se tak letos a nevím, jestli do konce roku příštího. Doslechl jsem se, že například ve Zlíně něco podobného trvalo tři roky. 

Než se tak stane, je pro vás po získaných zkušenostech snadné zvýšit počet čtenářů, i když jich obecně ubývá?
Raději počítám návštěvníky knihovny než počet půjčených knih. V mostecké knihovně jsem nechal ve vchodu do budovy namontovat čidla a jako první kritérium jsem stanovil počet příchozích do budovy. Zvedla se nám čísla o lidi, kteří si jen přišli přečíst třeba noviny, přišli na koncert či na besedu. To je pro mě hlavní kritérium knihovny. 

Dostal jste pracovní smlouvu na dobu určitou, nebo neurčitou?
Mám smlouvu na dobu neurčitou s půlroční zkušební dobou.

Jezdíte denně do Mostu, nebo máte bližší přespání?
Jezdím denně tam a zpátky. Nemám s tím problém. Když je plynulý provoz, žádná kalamita na silnicích, jsem v práci za padesát minut (usmívá se). 

Kdy návštěvník vědecké knihovny pocítí práci nového ředitele?
Zatím bude muset chvíli počkat. Chtěl jsem co nejdříve, ale zatím na mě ze skříní padají "kostlivci" (směje se). 

-red-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí