Jitka Literová: V říjnu oslavíme třicáté výročí

Je spoluzakladatelkou aerobiku na Kladně a výrazně ovlivnila tento sport i v rámci celého Česka. Sport klub Kladno Jitky Literové patří mezi legendy aerobiku a spoustu let se stará o pohyb malých dětí v Kladně.

Stojíme před Zdí slávy kladenského sportu. Co vás při pohledu na ni napadne jako první?
Kolik známých lidí a sportovců vyšlo z kladenských klubů. Jsem ráda, že jsem se za náš sport na vzniku Zdi mohla podílet. Když se procházím kolem, zjišťuji, kolik toho z historie kladenského sportu ještě nevím (usmívá se). Dívali jsme se na jednotlivé sporty s mým tatínkem, kterému bude osmaosmdesát, a ten z toho byl nadšený. Je to pěkný pocit.

Je kladenský aerobik na Zdi dostatečně zachycen?
Úplně dokonale! Jsme mladý sport, píšeme třicetiletou historii. Ze skupiny mých prvních závodnic posléze na Kladně vzniklo šest nových klubů, což mě těší a těší mě i to, že holky už spolu spolupracují. I díky tomu je u nás největší základna v republice.

Váš klub slaví třicáté výročí. Chystáte velké oslavy?
Chystáme oslavy do sportovní haly. Uskuteční se dvanáctého října a vystoupí na nich bývalé závodnice včetně všech současných kladenských klubů. Vedle aerobiku se náš klub deset roků věnuje projektu Děti na startu, takže na oslavách nezapomeneme ani na program pro děti. Věnovat se jim bude Honza Onder. Moc se těšíme.

Máte plány do budoucna?
Mám cíl rozšířit projekt Děti na startu do všech kladenských mateřských i základních škol.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí