Strážník Vlček: Díky městu pracujeme na vysoké úrovni

Jeho číslo je 0006. Svědčí o tom, že služebně staršího strážníka u Městské policie Kladno v současné době nepotkáte! Velitel směny Petr Vlček pamatuje dřevní doby měšťáků na Kladně. Nastoupil k nim totiž před třiceti roky!

Ohlédněte se zpátky časem a zavzpomínejte na evoluci městské policie na Kladně.
Je to vývoj od psacího stroje k moderním technologiím, jako je kamerový systém a tablety v rukou strážníků. Nebo zázemí, které bylo původně v provizorní dřevěné budově v Zádušní ulici. V současnosti užíváme třípodlažní budovu a v plánu je další patro. Na začátku nás bylo pětadvacet, nyní je nás čtyřikrát tolik a stále se hlásí noví zájemci. U skříňky v šatně jsem si uvědomil, jak se posunulo naše vybavení. Chodili jsme v jedné bundě celý rok, dnes máme výbavu do každého ročního období a bezpečnostní součásti výstroje pro všechny druhy zákroků. Vyrostli jsme v rovnocenného partnera státní policii a obě složky bezvadně spolupracují. Městská policie na Kladně se stala zárukou bezpečnosti.

V čem jste objížděli kladenský rajón?
V jedné Škodě 120 (usmívá se). U škodovek jsme zůstali, jenom jsme se u ní rozrostli o Fabie, Scalu, Yeti a Karoqy. Je toho fakt moc, co se měnilo k lepšímu. Těch třicet roků je těžké shrnout do pár vět. Neměnil bych, tu práci mám fakt rád.   

Změnila se agresivita výtržníků vůči strážníkům?
Zákroky jsou těžší a složitější. Ve společnosti stoupá agresivita, napětí, je zvýšený počet uživatelů návykových látek, ale i větší problematika chování bezdomovců. To vše klade vyšší nároky na fyzickou přípravu strážníků, jejich mentální odolnost, ale i jejich bezpečnost. Takže máme nové taktické nosiče, bezpečnostní pouzdra na zbraně, nové osobní kamery, vysílačky, bundy s mnoha reflexními prvky.  Bezpečnost strážníků a jejich vybavení je v současnosti díky městu na vysoké profesionální úrovni. Platově jsme si přilepšili zvláště za poslední rok, kdy se změnilo naše hodnocení.

Máte čas na koníčky?
Mně vyhovuje systém služeb. Závodím na kole a rozpis služeb mi umožňuje dostatečně trénovat. Ročně najezdím až šestnáct tisíc kilometrů. Jsou v tom desítky závodů nejen na silnici. Miluji bolest při časovce (usmívá se).

Komu práci strážníka na Kladně doporučíte?
Každému, kdo má rád práci s lidmi a mezi lidmi. Navíc, pokud je z Kladna a okolí, čeká ho práce ve známém prostředí. U nás bude mít výborné finanční i pracovní zázemí s možností vzdělávání a profesního růstu. Pokud potřebuje bydlet, je tu velká šance, že dostane městský byt.    

Jan Murárik

vlckolo
Petr Vlček - vítěz Severočeské amatérské ligy 2021 kategorie 50 - 60 let a vítěz závodu Zlaté kolo Vysočiny  

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí