Referendum o hazardu je kvůli nezájmu voličů neplatné

Souběžně s prvním kolem prezidentských voleb se v pátek a sobotu 13. a 14. ledna uskutečnilo místní referendum.

Občané Kladna v něm hlasovali o otázce: „Souhlasíte s tím, aby Statutární město Kladno na celém svém území, z důvodu ochrany veřejného pořádku a zvýšení bezpečnosti ve městě, učinilo veškeré možné kroky ve své samostatné působnosti k bezodkladnému zamezení provozu hazardních her uvedených v § 3 odst. 2 písm. d) a e) zákona č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách?“
Referendum je neplatné, protože se hlasování zúčastnilo pouze 26,69 procenta voličů a minimem pro platnost referenda je 35 procent. Účast v prezidentských volbách byla vyšší než před čtyřmi lety, k urnám letos dorazilo 62 procent voličů.
„Netušil jsem, že někdy budeme muset procházet referendem o problému, který neexistuje. Dobře jsme věděli, že to bude velice těžké, protože hazardní hry jsou tématikou, která se špatně vysvětluje. Byl to souboj se skupinou lidí, která nemá pragmatický pohled na věc a vnucuje jen to svoje jediné správné vidění světa. Velmi děkuji Kladeňákům, že si dokázali zachovat zdravý rozum, dali na naše doporučení a výraznou neúčastí v hlasování zcela jasně vyslovili svůj názor. Evidentně jsme vyspělé město, kde žijí rozumní lidé. Za to nikdy nepřestanu být vděčný,“ uvedl krátce po vyhlášení výsledku hlasování primátor Kladna Milan Volf (Volba pro Kladno).

Zdroj: www.mestokladno.cz 


Počasí Kladno

Předpověď počasí