Bářiny "Liškoviny". Půl promile za volantem

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Půl promile za volantem 

A je to tu zase. Zásadní otázka, která rozděluje společnost na dva tábory. Patří za volant určitá tolerance promile alkoholu? Či je to absolutně nepřípustné a měli bychom zůstat u staré dobré nuly?

Když se v politice objevil návrh, abychom u nás zavedli povolení půl promile, vyvstalo hned několik zásadních otázek. A to jak od příznivců, tak odpůrců. A tou nejzásadnější bylo to, jak to bude celé fungovat. Otázka je to přitom vcelku jednoduchá. Prostě si budete moci dát k obědu jedno pivo a zcela legálně se domů sami odvezete autem. Problém bude, dáte-li si jich pět a budete doufat, že se nějak tak vejdete do tolerance. A když vás zastaví, prostě to nějak zkusíte „okecat“.

A právě zde vidí polovina národa slepou uličku. Předpokládá neschopnost Čechů, očekává porušování pravidel, nulovou sebekontrolu a tím pádem také více nehod, přestupků a tak dále. Jenže to vše se bude dít jen v případě, že veřejně přistoupíme na to, že se naši občané prostě neumí chovat a nedokáží ctít zákony. 

Jenže není to škoda? Neměli bychom si, jakožto národ, více věřit? Věřit, že jsme natolik vyspělí jedinci, abychom dokázali odhadnout množství? Protože pokud to dokážeme, věřím, že naopak přestupků ubyde. 

Nemusíme si totiž dělat žádné iluze. Všichni víme, že devadesát procent lidí už po jednom pivu řídilo. Ano, možná to bylo jen pár metrů k domovu, možná to byla jedna malá „Plznička“, nebo malá sklenka aperitivu, přípitku na rodinné oslavě. Ale řídilo. A to je přesně ta situace, kterou chce vláda zlegalizovat. Dovolit veřejně to, co už stejně polovina národa dávno dělá. Tu sklenku, která s naší střízlivostí nic neudělá, ale po které už bychom za volant momentálně sedat neměli. 

Nechci se tu zastávat lidí, co sedají za volant s alkoholem v krvi. Chci se ale zastávat zákona, který nemá s těmito lidmi co dočinění. Zákona, který už několik let bezproblémově funguje v Itálii, Francii a Španělsku. V zemích, kde si lidé dají k obědu sklenku dobrého vína a pak bez problému fungují po zbytek dne. Nedovolí si víc, protože ví, že tresty za překročení tolerance jsou vyšší než tam, kde tolerance není vůbec žádná. 

Tak proč bychom tak nemohli fungovat také my? 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí