Bářiny "Liškoviny". Teplo jako nepřítel

Každou sobotu se na našich stránkách setkáváte s Barborou Liškovou (22), fejetonistkou, glosátorkou a přítelkyní hokejisty Davida Růžičky, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Barbora na Metropolitní univerzitě Praha studuje média, předtím absolvovala tvůrčí psaní na Literární akademii. V Kladně maturovala na Sportovním gymnáziu.

- red -

liska

 Teplo jako nepřítel

„Já z toho mám deprese už teď,“ řekla jedna má kamarádka, když jsme seděly v prosluněné tramvaji a já se rozplývala nad krásným jarním počasím. „Prosím tě, proč?“ nechápala jsem. Následovala sáhodlouhá přednáška o tom, kolik problémů s jarem přichází a proč je vlastně zima pro většinu lidí mnohem lepší. Vybrala jsem dva z nich:

1. Postava. 

„Představ si, že seš obalená tukem, co ti zůstal jako památka na Vánoce. Pořád je to tak nějak v pohodě, když nosíš svetr a dlouhý kalhoty, ale pak přijdou vedra a máš jen dvě možnosti. Zůstat doma ležet na studený podlaze jako pes, nebo se venku nabalená uškvařit. No, a pak tu je ještě třetí možnost, ale mě cvičení šíleně nebaví,“ začala. Postava je opravdu asi to nejdiskutovanější téma, když se začne venku oteplovat. Avšak spousta lidí se přikloní právě ke zmíněné třetí možnosti. Najednou jsou cyklostezky plné cyklistů a běžců, které jste nikdy běhat neviděli, lidé oprašují novoroční předsevzetí a permanentky do posiloven, počítají, kolik mají do léta času a co jsou schopni se sebou za ten čas udělat. Ledničky jsou najednou také o něco víc „light“. Jako by se lidé stresovali okamžikem, kdy budou muset jít s kůží na trh a ukázat, co se přes zimu pod všemi těmi vrstvami událo. Možná je tedy jaro roční období, kdy jsou lidé všeobecně nejzdravější. Plní pozitivní energie a motivace. S nejlepší fyzičkou za celý rok. Takže musím opět stát za svým názorem. Teplé měsíce jsou zkrátka fajn. 

2. Teplo.

„Všechno se na tebe lepí, lidi se potěj, nemůžeš pomalu nikam jít, abys nevomdlela horkem,“ pokračovala kamarádka a z jejího výrazu bylo znát, že už teď trpí. „A ještě se tutově zase spálim,“ dodala. Musela jsem se v duchu trochu smát, tohle byla opravdu lidská beznaděj, na kterou zkrátka nemáte co říct. Snad jen, ať si koupí dobrý opalovací krém a zatne zuby. 

Lidem samozřejmě nezabráníte v tom, aby měli vlastní názor. Dokonce ho ani nezměníte, vážně! Někdo prostě má rád to a jiný zase tohle. Tak to má být a tak je to v pořádku. Je však škoda nechat vlastní názory, aby vám cokoli zkazily. Protože když se od nich tak trochu odpoutáte, možná během července zapomenete, že je vlastně teplo a je vám šílené horko. 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí