Bářiny "Liškoviny". Rodinná dovolená

Každou sobotu se na našich stránkách setkáváte s Barborou Liškovou (22), fejetonistkou, glosátorkou a přítelkyní hokejisty Davida Růžičky, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Barbora na Metropolitní univerzitě Praha studuje média, předtím absolvovala tvůrčí psaní na Literární akademii. V Kladně maturovala na Sportovním gymnáziu.

- red -

liska

Rodinná dovolená

Tak jsem tedy po čtyřech letech vzala na milost rodinnou dovolenou. Možná za to mohl fakt, že měla trvat jen pět dní, možná i to, že měla být pestrá (ležet v kuse na pláži už prostě nezvládám) a dost pravděpodobně za to mohla i započatá sezona kladenského hokeje. Tak či tak, tenhle fejeton píši z Itálie a mám nutkavou potřebu podělit se. 

Hned pro začátek bych chtěla říct, že ačkoli jsem to vždycky myslela jen v legraci, tahle dovolená mě skutečně donutila přemýšlet o tom, zda mne v porodnici nevyměnili. V mnoha situacích mám totiž opravdu pocit, že spíše než do té věčně energické, puntičkářské a neustále spěchající rodiny, patřím někam, kde teď leží na piknikové dece a hledají v mracích zvířátka. Během těhlech pěti dnů se totiž mým nejpoužívanějším slovem stalo zoufalé „počkejte!“ a „neběžte!“. Ne, opravdu teď nepřeháním. Oba moji rodiče z běžného života zcela vyřadili normální lidskou chůzi a místo toho běhají. Dobře, oni tomu tedy chůze říkají, ale v tom případě by měli ještě teď odletět do Ria na olympiádu. České zastoupení v rychlochůzi tuším nemáme. A pokud ano, uznávám a omlouvám se. Místo Deníku Sport jsem u bazénu četla Elle. 

Naše rodina má však ještě jednu disciplínu, ve které bychom možná nějakou cenu získali. A tentokrát včetně mě. Je to večerní přejídání se. V jedné restauraci jsme se během hodiny stali živoucí zábavou, jelikož jsme ve čtyřech lidech zvládli sníst dva obrovské talíře italských předkrmů, půl kila masa, dva pstruhy, tři talíře zeleniny a jedny brambory a vypít dva litry vína. Ohromený a stále nevěřící číšník nám pak na účet podniku naléval jeden panák na slehnutí za druhým. Nejspíše měl strach, aby nemusel uklízet i něco navíc. 

Shrnuto podtrženo. Vždycky jsem si myslela, že z dovolené má člověk přijet odpočatý. Já z toho věčného běhání budu nejspíš potřebovat další týden na zotavení se. A k tomu všemu mám pocit, že regulérně prasknu a víno mi vyteče ušima. A víte co, možná nakonec adoptovaná nebudu. To víno nám chutná všem stejně. Stejně jako celá Itálie.

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí