Bářiny "Liškoviny". Kdo nemá mobil, nesmí na koncert

Každou sobotu se na našich stránkách setkáváte s Barborou Liškovou (22), fejetonistkou, glosátorkou a přítelkyní hokejisty Davida Růžičky, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Barbora na Metropolitní univerzitě Praha studuje média, předtím absolvovala tvůrčí psaní na Literární akademii. V Kladně maturovala na Sportovním gymnáziu.

- red -

liska

Kdo nemá mobil, nesmí na koncert

Chcete vědět, co nutně potřebujete, pokud chcete jít v dnešní době na koncert? Samozřejmě vstupenku, to jasné. Existuje však ještě jedna věc, bez které by nebyla dnešní vystoupení úplné. Mobilní telefon. 

Když jsem byla malá a viděla jsem někde v televizi koncert, lidé stáli pod pódiem a vychutnávali si hudební zážitek všemi smysly. Známé texty zpívali společně se zpěvákem, a když zazněla balada, každý v publiku zvedl ruku, aby se cvaknutým zapalovačem zamával do rytmu. Jako by se v tu chvíli ve tmě objevilo tisíce světlušek, jemně tančících tak, jaká je melodie. Z vystoupení pak lidé odcházeli plni zážitků, v hlavě si stále pobrukovali nějakou skladbu a s ostatními fanoušky živě všechno rozebírali. Přátelům, co na koncertě nebyli, pak všechno barvitě vyprávěli do posledního detailu a přemlouvali je, aby šli příště také.

Ale situace se trochu změnila, stejně jako se změnila i doba, ve které žijeme. Dnešní publikum se na interpreta nedívá vlastníma očima, ale přes displej telefonu. Je to trochu paradox. Celý rok si pouštíme videoklipy, díváme se na záznamy koncertů, a když zjistíme, že náš oblíbený interpret zavítá i k nám do republiky, utratíme nekřesťanské peníze za to, abychom ho viděli naživo. A pak, když tuhle možnost konečně máme, zase sáhneme do kapsy u džínů. Jasně, máme na to technologie, tak proč si nepořídit památku. Nic proti tomu, udělala bych to stejně. Ale jsou tací, co si na památku pořizují každou milisekundu vystoupení. Co takoví lidé pak z celého koncertu mají? Zažili ho vůbec? A hlavně, užili si ho, nebo to všechno obětovali tomu, aby se mohli ostatním pochlubit?

Před pár dny vystoupila v Praze známá zpěvačka Rihanna. Nebyla jsem tam, ale přesto mi její vystoupení neuniklo. Měla jsem totiž možnost přehrát si na sociálních sítích každou písničku, kterou zpívala, a to hned z několika různých úhlů. Možná jsem tedy měla z celého koncertu víc, než někteří horliví kameramani. 

A jak to vlastně dopadlo se starými dobrými zapalovači? Ty už se na koncert jen tak nepodívají. Jedině snad s kuřákem. Protože i zde je nahradil telefon. K čemu jinému by přece měl mobil baterku? 


Počasí Kladno

Předpověď počasí