Bářiny "Liškoviny". Hlava státu

Každou sobotu se na našich stránkách setkáváte s Barborou Liškovou (22), fejetonistkou, glosátorkou a přítelkyní hokejisty Davida Růžičky, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Barbora na Metropolitní univerzitě Praha studuje média, předtím absolvovala tvůrčí psaní na Literární akademii. V Kladně maturovala na Sportovním gymnáziu.

- red -

liska

Hlava státu

Už jednou jsem se zmínila, že nemám politiku ráda a ještě méně ráda o ní cokoli píšu. Natožpak dobrovolně! Ale když přijde týden, jako byl tenhle, nemám nejspíš na vybranou…

Jistě jste si všimli, že se směrem k Hradu opět zvedlo pár prostředníčků. Lidé protestují, bouří se či jen z bezpečí domova kroutí hlavou a lámou rukama. Ale jsou mezi nimi jistě především ti, kteří nebyli s výsledkem volby spokojeni už před třemi lety. Mě by ale zajímal názor těch, kteří tomuto člověku dali svůj hlas v naději, že bude mluvit za obyčejný lid, že bude hrdě reprezentovat naši zemi, že si bude vážit důvěry, jakou do něj někteří vložili. A kde je tohle všechno? Kde jsou sliby, etika, důstojnost? Jak vnímají teď svého lidového prezidenta jeho voliči? 

Opravdu by mě to zajímalo, ale v současném stavu možná i docela chápu, proč se k tomu žádný z nich nevyjádří. Proč všichni mlčí a čekají, co bude dál. Možná v tom totiž hraje svou roli stud. Ne za vlastní názor, nebo politické přesvědčení. Ale stud za víru v někoho, kdo viděl slovo morálka napsané jen na papíře. V někoho, kdo šlápne bosou nohou do exkrementu a ještě se tomu samolibě usměje. A ostatním pak nezbývá nic jiného, než čistit a čistit. 

Ale dejme tomu, že bychom přivřeli oči nad všemi virózami, vulgarismy a nevhodnými poznámkami. S tím vším jsme totiž museli trochu počítat. Alarmující mi však přijde to, co se děje právě teď. Protože v tom se obraz demokracie poněkud rozpouští. Nepamatuji si totiž, že bychom v této moderní době soudili člověka podle konání jeho příbuzného a jen na základě toho vyznamenali člověka, který byl možná skvělý Dracula, ale také skvělý politický příznivec a „parťák do hospody“. A nevzpomínám si, že by se v médiích během demokracie zaváděla cenzura. 

No co, dny plynou rychle. A nebude to trvat dlouho a poneseme do urny nový hlasovací lístek. Lístek, kterým si znovu zvolíme hlavu státu. Může být lépe, ale může být také hůř. Ostatně, budeme to mít v rukou pouze a jedině my sami. 


Počasí Kladno

Předpověď počasí