Bářiny "Liškoviny". Náš půlrok ve tmě

Každou sobotu se na našich stránkách setkáváte s Barborou Liškovou (22), fejetonistkou, glosátorkou a přítelkyní hokejisty Davida Růžičky, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Barbora na Metropolitní univerzitě Praha studuje média, předtím absolvovala tvůrčí psaní na Literární akademii. V Kladně maturovala na Sportovním gymnáziu.

- red -

liska

Náš půlrok ve tmě

Vstávám. Za okny tma, žárovka nejlepší přítel člověka. Vracím se domů. Ulice osvětluje umělé světlo pouličních lamp, které nešťastně supluje sluneční paprsky. Je pět hodin.

Tak nám zase změnili čas. A ačkoli jde o pouhou hodinu, se dny to zamíchalo poměrně zásadně. Možná jsme totiž vstávali za tmy už v říjnu, ale alespoň jsme si trochu světla užili během dne. A teď? Večer nastává už v pět hodin odpoledne.

Málokdo si však uvědomujeme, jaký vliv má tohle všechno na nás. Na lidi. Není totiž žádným tajemstvím, že slunce dodává energii, dělá nás šťastnější a milejší. Všichni se k sobě najednou chováme o něco lépe, rozdáváme úsměvy, které září na opáleném obličeji stejně krásně, jako teď hvězdy na obloze už během pozdního odpoledne. A právě nedostatek světla a vitamínu D zamává s naším chováním stejně dobře, jako například perioda s každou normální ženou. A aby ne, vždyť většina z nás vidí denní oblohu jen za sklem kanceláře nebo školy (někteří dokonce ani to). Nemůžeme se pak tedy příliš divit tomu, že je většina z nás neustále unavená, deprimovaná a se sklonem k depresím. 

Nejlépe to ostatně vidím sama na sobě. Celé dopoledne bojuji s únavou až do té doby, než se zcela rozední, den pak strávím někde uvnitř, a to většinou i když mám volno, protože v zimě je prostě lépe tam, kde je topení. A když se pak vracím ze školy či práce domů, svítí mi na cestu měsíček a já už jsem znovu ospalá. A to většinou není ani po Večerníčku. 

A co nás zachrání? Díky čemu přežijeme tuhle evropskou polární noc s dostatkem energie a dobré nálady? Nevím. Ale rozhodně si myslím, že dostatkem spánku a hektolitry kávy nemůžeme nikdy nic zkazit. A když i tohle selže, pak nám nejspíš nezbyde nic jiného než se inspirovat v přírodě a aktivovat v sobě hormon zimního spánku. Podle odborníků ho totiž všichni máme, jen je lehce nefunkční. A to je věčná škoda, nemyslíte? 


Počasí Kladno

Předpověď počasí