Bářiny "Liškoviny. Nákupní horečka

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou (24), fejetonistkou, glosátorkou a přítelkyní hokejisty Davida Růžičky, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Barbora na Metropolitní univerzitě Praha vystudovala mediální obor, předtím absolvovala tvůrčí psaní na Literární akademii. V Kladně maturovala na Sportovním gymnáziu.

- red -

liska

Nákupní horečka

Je to už takové pravidlo. Kdykoli spatřím v listopadu v nákupním centru první vánoční výzdobu, které kraluje gigantický stromeček, polije mě horko, zešediví mi jeden vlas na hlavě a žaludek udělá nemotorný kotoul vzad a následně i o trochu zdařilejší vpřed. Na čele mi pak vyvstane jedna drobná kapička potu, značící fakt, že nákupní horečka právě vypukla…A epidemie se nebezpečně rozšiřuje.

Jenže pravdou je, že ačkoli mi mozek pracuje na plné obrátky a uši marně bystří jakékoli, byť nepodstatné, přání blízkých, kteří si tak v nevědomosti sami zpečetí vlastní dárek, jsem stále ten typ člověka, co nakupuje dárky v prosinci. Proč bych to také dělala dřív, že ano? Ještě bych náhodou měla větší výběr, méně stresu, také mnohem méně nadávala, že nestíhám a že nevím, sinalá nachodila mnohem méně kilometrů, protože bych třeba i mohla sehnat přesně to, co jsem chtěla. No chápete to, ne? Proč si to udělat jednodušší, když to jde složitě…

„Letos na to kašlu a kupuju všechno přes internet. Nikam do nákupního centra chodit nebudu,“ řekla rozhodně kamarádka a otevřela na internetu další záložku s odhodláním, že právě tady koupí dárek pro ségru. Koupila. A představte si, že už má skoro všechno. Bez stresu a bezmyšlenkovitého pochodování po obchodech, zkrátka naprosto v klidu a pohodě. 

I já obstarala minulý rok většinu dárků z pohodlí domova. A to hlavně z toho důvodu, že jsem nedarovala ani tvrdý, ani měkký dárek, ale poslala jsem své blízké za zábavou, zážitkem. A co vám budu povídat, byly to snad úplně první Vánoce, kdy jsem měla týden před Štědrým dnem absolutní pohodu. 

Tím nechci samozřejmě nikoho přemlouvat k online nakupování. Sama si to letos také z většiny (doslova) oběhám. Jen by se to možná chtělo zamyslet nad načasováním a v prosinci bychom měli stejnou pohodu. Na druhou stranu, kašlete na to! Vždyť co by to bylo za předvánoční shon bez nekonečných front na pokladnu a zběsilých bláznů, co nechali dárky zase na poslední chvíli. 


Počasí Kladno

Předpověď počasí