Bářiny "Liškoviny. Veselé Vánoce

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou (24), fejetonistkou, glosátorkou a přítelkyní hokejisty Davida Růžičky, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Barbora na Metropolitní univerzitě Praha vystudovala mediální obor, předtím absolvovala tvůrčí psaní na Literární akademii. V Kladně maturovala na Sportovním gymnáziu.

- red -

liska

Veselé Vánoce

Když jsem byla malá, tak malá, že jsem koleny narážela do nejníže zavěšených ozdob na vánočním stromku, byly pro mě Vánoce něčím naprosto mimořádným. Obdobím a hlavně večerem, kdy jsem s naprostou jistotou věřila v zázraky. Protože všechno co bylo kolem mě nepatřilo do reálného světa. Tedy do stejného světa, ve kterém mi máma připravuje snídani, zatímco si oblékám punčocháče. Tenhle připomínal spíše všechny ty pohádky, které jsem s očima dokořán sledovala od rána v televizi a prožívala je stejně, jako bych byla sama jejich součástí. A právě Vánoce pro mě byly pak takovou mou malou vlastní pohádkou. 

Milovala jsem všechno. Zvuk slabého zvonku, vůni kominíčka, blikající ozdoby, sladkost cukroví na jazyku, trhající se papír, roznášení dárků, jako bych byla rozený Ježíškův pomocník. Všichni jsme byli spolu, všichni jsme se usmívali a má jediná starost byla, zda máme dostatek tužkových baterek do nových hraček. 

Jenže jak roky ubíhaly a špička nahoře na stromku se ke mně blížila stejně jako puberta, řada zázraků se rozpustila společně s popraškem sněhu vždy pár dní před Štědrým dnem. Ježíšek se mi převtělil do rodičů, vánoční výzdoba se společně se stromečkem přestala záhadně objevovat přes noc a dárky v podobě hraček začaly být trapnými. Ostatně trochu jako celé Vánoce.

Člověk by řekl, že se to kouzlo už nikdy nevrátí. Že Vánoce zůstanou už navždy tím krásným svátkem pro děti a náročným obdobím pro dospělé. To ale není pravda. Všechny ty dětské zázraky a sny jsou tu stále s námi. Jen v trochu jiné podobě. Protože tím největším vánočním zázrakem zůstáváme my a naši blízcí. Všichni pohromadě.

 

Tak krásné Vánoce!

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí