Bářiny "Liškoviny". Kolik stojí zlatá medaile

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

liska

Kolik stojí zlatá medaile

S každou olympiádou očekává národ zázrak. A český národ si ten svůj dokonce uměl pojmenovat. „Zopakujeme Nagano,“ ozývalo se všech koutů a stránek sportovních deníků. Jenže světe div se, překvapení přišlo nakonec ze zasněženého svahu. Dvakrát. Ester Ledecká se stala osmým divem světa a skutečným národním hrdinou. Jenže nemohlo být mezi námi takových hrdinů daleko víc?

Žijeme v době, kdy za nás mluví peníze. Chceš nové auto? Kup si ho. Chceš se podívat na druhý konec světa? Zaplať si letenky. Chceš se stát úspěšným sportovcem? Naroď se bohatým rodičům…

Sport toho vyžaduje hodně – píli, lásku k bolesti, talent, odhodlání, sebedůvěru, vůli, zázemí. A právě poslední zmíněné dokáže mnohdy zastínit všechno ostatní. Zázemí jsou totiž peníze. Hromada peněz. Sport totiž není už dávno jen o talentu, ale především o tom, kdo má prostředky na to financovat svému dítěti tréninky, vybavení, soustředění, speciální lékařské prohlídky, pronájmy sportovišť atd. V žádném sportu už vám nestačí narodit se zkrátka dobrý. Protože i když jste sebelepší, potřebujete dobrého trenéra, a už to je byznys. 

Dvě zlaté medaile Ester Ledecké stály jejího slavného otce několik milionů. Podle jeho slov se tak mohl, místo dmoucí pýchy na vlastní dceru, klidně vozit v nablýskaném ferrari. Investoval ale do sportu. Nejspíše totiž věděl, že to bez něj Ester nedokáže. Proč? Zkrátka by neměla šanci.

Zamysleme se. Kolik je mezi námi nadaných lidí, kteří zkrátka jen nedostali šanci? Kterým chyběl k úspěchu dostatečný balík peněz? Kde jsme v tu chvíli byli my, vlastenci toužící po zopakování Nagana? Kde byl stát a komu v tu chvíli sypal miliony do kapes? Chceme úspěchy, ale dovolujeme je zažívat jen majetným. Co je pod nimi už nikoho nezajímá. 

Protože, hokejově řečeno, když nemáš na novou výstroj, nemůžeš logicky hrát.

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí