Bářiny "Liškoviny". Vinobraní

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

liska

Vinobraní

Víno je odjakživa významnou součástí naší kultury. Jeho rudá barva je ve všech civilizacích považována na symbol krve – tedy života. Snadno by se tedy dalo říci, že víno je život. A jednou z nejdůležitějších chvil při jeho samotném zrodu je právě vinobraní. 

Samotnou mě zajímalo, co to vlastně vinobraní ve své pravé podstatě je, kde se vzalo a proč ho vůbec slavíme. A tak jsem četla a četla, až jsem zjistila, že k pravému pochopení celé události se musí člověk vrátit o několik týdnů zpět.

Všechno totiž začíná ve chvíli, kdy vinná réva dozrává. V tu chvíli se nad vinohradem vztyčuje dřevěný kříž s pentlemi, jablky a láhví vína, kterým hospodáři tradičně „zaráží horu“. Jednak proto, že věří, že tak ochrání svou vinici před nepříznivým klimatem a škůdci a především pak kvůli skutečnému uzavření vinohradu. Mezi dozrávající víno je totiž přísně zakázáno vkročit, na což dohlíží tzv. holtaři. 

Až sám hospodář svou vinici pak znovu otevírá a utrhnutím symbolické větvičky dává najevo, že čas sklizně začíná. A přesně v ten moment startují slavnosti, které dnes všichni známe jako vinobraní.

A ačkoli se vinobraní rok od roku mění a doprovází ho stále více kulturních akcí, hudebních koncertů aj., je to stále především oslava vína. Oslava, kterou spojuje mimo jiné ještě jedna vinná specialita. Něco, co známe jen v Čechách, na Slovensku a v Polsku. A tou bublající specialitou, jak již možná tušíte, není nic jiného než burčák. Protože takové vinobraní bez burčáku není vlastně vůbec žádná slavnost vína.

Možná, že se letos nikam na vinobraní nechystáte. Možná vám přijde zbytečné oslavovat víno. Je to přeci jenom alkohol… Vzpomeňte si však, co jsem psala v samotném úvodu o jeho kultuře. Víno není jen nějaký nápoj, je to život. A oslavit život, to už je hned lepší důvod.

P. S.: Nevím jak vy, ale já myslím, že je nejvyšší čas zajet si někam pro dobrý burčák :-)

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí