Bářiny "Liškoviny". Módní kolotoč

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

liska

Módní kolotoč

Jsem ten typ člověka, který třídí svou skříň s oblečením několikrát do roka. Důvodů je většinou hned několik. Buď se mi daná věc už prostě nelíbí, nebo se v ní z nějakého důvodu necítím dobře nebo už zkrátka, jak se lidově říká, vyšla z módy. Jenže to je nejspíš asi právě ta úplně největší chyba.

Každý rok se totiž znovu a znovu přesvědčuji o tom, že se móda neustále vrací. Jedny a ty samé nápady se točí neustále dokola, mnohdy i v naprosto identickém zpracování. Jeden rok tak všichni zběsile nakupujeme kalhoty do zvonu, abychom je další rok s opovržením zahrabali na dno skříně, nebo dokonce sprovodili z povrchu zemského. Neobejde se to většinou bez prohlášení, že „zvonáče“ už vážně nikdy. Teď přeci frčí „slimky“!

Takže se další sezóny soukáme do kalhot, co kopírují každý záhyb na noze, až se návrháři rozhodnou, že toho bylo dost a jako zcela NOVÝ trend nezavedou nic jiného než ty zanevřené kalhoty do zvonu. A my znovu běžíme a nakupujeme, protože jsme si naivně mysleli, že se doba kalhot, ze kterých vyčuhuje jen špička bot, nemůže už nikdy vrátit. 

A tak je to, moji milí, naprosto se vším. Móda se sice totiž neustále vyvíjí, ale ve své podstatě se její základní stavební kameny absolutně nemění. Moc dobře si vzpomínám, jak jsem se na základní škole smála spolužačce, co nosila ve vlasech obří látkovou gumičku. O několik let později, tuším, že někdy v květnu, jsem se v jednom módním časopisu nemohla vynadívat na modelku, která měla vlasy stažené do drdolu, jenž byl ovázaný obří károvanou látkou. No a týden na to už jsem měla doma hned tři různé barvy. 

Asi úplně největší šok jsem ale zažila minulý týden u Hříšného tance. Roztančená Baby si tam pochodovala v šortkách, které se od těch, co mám ve skříni, lišily snad jen rokem výroby a trikem, které bych si od ní úplně v klidu půjčila a vyšla v něm s plnou parádou do města. Přitom mi ještě před pár lety přišlo všechno, co má na sobě, absolutně mimo. 

A přesně v takovou chvíli bych se úplně nejradši vykašlala na všechny obchody v nákupních centrech a vzala útokem skříně svých babiček. Jsem si totiž naprosto jistá, že bych tam našla minimálně polovinu věcí zcela nositelnou.

 Je tu ale přeci jen jeden zásadní problém – u nás v rodině třídíme oblečení všichni. A to poměrně pravidelně. Bohužel. 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí