Bářiny "Liškoviny". Doba plastová

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

liska

Doba plastová

Nechci se tu pokoušet o nějakou „Greenpeace“ osvětu, ale zamysleli jste se někdy nad tím, co všechno kolem nás je vyrobené z plastu? Kolik věcí, které dennodenně používáme a neumíme si bez nich život prakticky představit, je prostě plast a nic jiného? A dokázali bychom ještě vůbec žít bez něj?

Mě samotnou tohle téma poslední dobou trochu děsí. Děsí mě ostrovy v Tichém oceánu, které přetékají odpadky, zvířata v moři, která umírají udušená, pochroumaná a zamotaná v plovoucí plastové skládce. Ze všeho nejvíc mě ale děsí fakt, že s tím teď hned nic neuděláme. I když totiž začneme žít jinak, vyměníme igelitky za papírové sáčky, přestaneme kupovat plastové láhve a spoustu dalšího, zůstává globální změna během na dlouhou trať. Svět je totiž plastem tak moc zahlcený, a především je na něm tak závislý, že ho neumí okamžitě nahradit. 

Minulý týden jsem šla například na běžný nákup do supermarketu a schválně se pokusila nakoupit co nejvíce věcí bez plastového obalu. A světe div se, problém začal už u ovoce a zeleniny. Salátová okurka totiž byla jedině v obalu, cherry rajčátka jakbysmet a ovoce se nedalo nabrat do ničeho jiného než do mikrotenového sáčku. O pár metrů dál jsem si sice s radostí nechala zabalit šunku do papíru, ale u nákupu sýru už jsem si zase zoufalostí rvala vlasy. Podobná situace nastala u jogurtů, kde se výběr zúžil na ty ve sklenici. Přesněji řečeno na jeden jediný ve sklenici. 

A tak jsem i přes veškerou snahu stejně odcházela se spoustou zbytečných obalů a marně přemýšlela nad tím, co si počnu v drogerii. Protože pokud jsem měla problém v potravinách, ve světě plastových tubiček nastala absolutní krize. 

Ne, svět opravdu ještě není na změnu připravený. A pokud by lidé byli, průmysl jim stále moc možností nedá. Možná nechce, možná nemůže. Každá změna totiž stojí peníze. Ale bohužel také život a životní prostředí.

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí