Bářiny "Liškoviny". Svoboda

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

liska

Svoboda

Je to už padesát let. Padesát let ode dne, kdy začala být lidská volnost opravdu vzácnější, než cokoli na světě…

Ne, neumíme si to představit. Nikdo z nás, kdo se narodil už do doby, ve které si mohl člověk kamkoli dojít, cokoli říct a s kýmkoli promluvit. Pro nás všechny je svoboda pouze pojmem. Samozřejmostí, se kterou se člověk narodí, vyrůstá a bije se za ní pouze jako dítě či teenager, kterému rodiče zakázali jít ven. Svoboda je pro nás součástí života, stejně jako spánek a stárnutí.

To však ještě neznamená, že bychom měli vytěsnit fakt, že tomu tak vždy nebylo. Že bychom se neměli zabývat chvílemi, kdy český národ přišel o svobodu stejně jako jedno pohádkové království o sůl. Protože bez soli a především svobody se opravdu žít nedá.

A tak polovina občanů vzdává hold obětem, vzpomíná na statečné a slaví volnost člověka, zatímco druhá polovina absolutně netuší, co se kolem nich děje. Je spousta, opravdu velká spousta reportáží z českých ulic, kde se náhodným občanům položí pár otázek z nedaleké historie a výsledek stojí opravdu za to. Někteří raději „pospíchají“, jiní se rovnou přiznávají k nevědomosti a další zase pálí od boku nesmyslné události.

Svým způsobem za to ale nemohou. Sama jsem důkazem toho, že základní, a často ani střední škola, nedokáže dostatečně studentům sdělit to, co by měli vědět. Historie se totiž probírá od samotného počátku. A od pazourku k meči většinou tak důkladně, že v posledním ročníku nezbývá na tu nejdůležitější látku už příliš času. A tak se to celé tak nějak přelouská, oznámkuje a sbohem, dějepise.

Já se pořádně k dějinám naší země dostala až na vysoké škole. Až tam jsem si uvědomila, jak a proč se vše stalo, a když jsem si pak před zkouškou dala všechny ty nové informace vedle sebe, bylo mi najednou šíleně smutno. Smutno za všechny ty občany plné ideálů a nadějí. Občanů, kteří chtěli vlastně pouze mír a svobodu. Pro sebe, pro své děti. A někteří byli schopni pro to obětovat mnoho. Dokonce i sebe samotné.

Proto nezapomínejme. Nesklánějme hlavu. Nezavírejme oči. Historie nás učí vidět věci s odstupem a díky tomu pomáhá naší budoucnosti. 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí